Een actiefoto van dit weekend.
Een actiefoto van dit weekend. Foto: Marije van der Vliet / MikeDeHigh.com

VDZ Racing slaat meteen eerste slag

Sint-Oedenrode - Afgelopen zaterdag vond de seizoensopener plaats in Kampen en omgeving, de Zuiderzee Rally. Roel van der Zanden en Gijs Boom trokken met de VDZ Racing GR Yaris ten strijde en kwamen als overwinnaars uit de bus in de GR Yaris Challenge en behaalden daarnaast een keurige 15e plaats overall in een listige, verraderlijke rally op de dijkproeven rondom Kampen die geteisterd werd door hagel en regen, afgewisseld door een lentezonnetje.

Tijdens het verkennen werd al duidelijk dat het weer een lastige editie zou worden van de Zuiderzee Rally, en dus werd er voorzichtig gestart even na het middaguur. Vanaf de service vond er eerst een korte rit naar het centrum van Kampen plaats, waar de officiële start gepland stond. Vooraf werden er nog 3 GR Yaris’en aan de start verwacht, in werkelijkheid werden dat er slechts 2: Naast Roel en Gijs stonden Gerard Tijink en Chris Aaltink in een Pro-Yaris aan de start, die op de eerste 2 klassementsproeven meteen een klein gat sloegen naar VDZ Racing. Op klassementsproef 3 waren de rollen voor het eerst omgedraaid en werd de achtervolging ingezet, die op dat moment nog maar 3,5 seconden bedroeg. Daarnaast was er nog genoeg competitie met andere auto’s in een zeer competitief startveld.

Na service stonden de volgende 3 klassementsproeven op het programma. Na een secondenduel op KP4 werd er op de volgende 2 KP’s dankzij een foutje van Tijink een grote slag geslagen door Roel en Gijs waardoor ze Tijink ruim voorbijgingen in het algemeen klassement. Achteraf bleek ook dat Tijink na KP6 niet meer zou starten en het enige wat hoefde te gebeuren, was de wedstrijd finishen. In het donker werden de klassementsproeven er niet makkelijker op maar hielden Roel en Gijs het hoofd koel om zo op een mooie 15e plaats algemeen de wedstrijd te finishen. Die wedstrijd werd gewonnen door Yannick Vrielink, die voor dit jaar het Open Nederlands Rally Kampioenschap (ONRK) zal rijden met een Ford Fiesta R5, genavigeerd door Harm van Koppen. Na de succescampagne van Vrielink in de Yaris was dit zijn eerste overall overwinning in wat gerust een sensationele wedstrijd genoemd mag worden. Met een relatief oude Fiesta R5 gaf hij o.a. Michiel Becx (3e, Fiesta Rally2) en Ingo ten Vregelaar (toch ook niet kinderachtig, met de Mark I Fabia R5, plek 2) het nakijken. Vele andere vonden tijdens de rally voortijdig hun waterloo dankzij de omstandigheden, waaronder Kevin van Deijne.

Roel: “Het seizoen is weer begonnen hoor! Wat hebben we een lastige wedstrijd gehad waarin we ook veel equipes hebben zien uitvallen. De Zuiderzee Rally is altijd een lastige rally geweest en heeft dat dit jaar ook weer bewezen. We zijn bewust rustig gestart en hebben de kat uit de boom gekeken. De strijd met Gerard was leuk maar hadden we liever tot het einde volbracht, dat zou de winst extra glans geven. Dat we dat niet altijd in de hand hebben in de autosport, behoeft natuurlijk geen toelichting. Voor nu steken we dit resultaat in de zak en kijken we nu al vooruit naar onze thuisrally, de ELE Rally op 24 en 25 mei! Bedankt aan de organisatie en marshalls dat de Zuiderzee terug is op de rallykalender en het publiek voor hun support, ondanks die soms barre omstandigheden!”