Afbeelding

Wie maakt jouw omgeving ‘hartveilig’?

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Stichting Rooi Hartsafe (SRH) plaatst en onderhoud sinds 2007 AED’s in Sint-Oedenrode. Het afgelopen jaar 2022 is door SRH geïnvesteerd aan de technische kwaliteit van het levensreddende netwerk van AED’s. De stichting wil dit graag met u delen. Aan het woord is voorzitter Piet van Rooij.

“We hebben in Rooi de Defibtech Lifeline en de Defibtech View, voornamelijk in de DefibCab klimaatkast hangen. Elke 2 jaar moeten de elektroden worden vervangen en de AED’s hebben een (technische) levensduur van 12 jaar. Bij het vervangen van de AED plaatsen we meteen een klimaatkast. Vooral afgelopen zomer hebben we daar veel voordeel bij gehad. Ondanks het aanwezige koelsysteem en de extreme hitte van het afgelopen jaar werden er temperaturen van boven de 50 graden in de kasten gemeten. Dit zou kunnen leiden tot het uitvallen van de accu’s van AED’s. Mede door de extra, soms dagelijkse, controles, waarbij we in enkele gevallen de accu’s extra hebben gekoeld, heeft dit gelukkig niet geleid tot disfunctioneren van een AED tijdens een inzet.

Tenminste ieder kwartaal hebben we alle AED’s in Sint-Oedenrode gecontroleerd. Bij 30 AED’s zijn de elektroden vervangen. Bij 3 AED’s zijn de accu’s vervangen. Op 18 locaties zijn oude AED’s vervangen en nieuwe klimaatkasten geplaatst. Op 6 plaatsen zijn er nieuwe AED locaties ingericht, dit betreft vooral het buitengebied. Per nieuwe locatie bood SRH gratis een opleiding Reanimatie met AED voor 8 omwonenden aan.

In 2022 zijn er slechts 7 reanimatie oproepen voor Burgerhulpverleners geweest. Waarschijnlijk heeft Corona hierop nog invloed gehad. Helaas niemand van deze slachtoffers heeft het overleefd. Sint-Oedenrode telt 365 actieve Burgerhulpverleners die zijn aangemeld bij HartslagNu”. Aldus voorzitter van Rooij.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant