Vrijwilligers laden spullen op de oude gemeentewerf.
Vrijwilligers laden spullen op de oude gemeentewerf.

De zesde vrachtwagen richting Oekraïne: “Meierijstad bedankt”

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - De vrachtwagen is al gedeeltelijk gevuld, maar de meeste spullen moeten nog ingeladen worden. Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa rijdt voor de zesde keer in ruim een maand naar Oekraïne. Dit dankzij de Serviceclub Rooi, buurtschap Oud-Rijsingen en nog veel meer Meierijstadse ondernemers, organisaties en initiatieven.

Levensmiddelen, luiers, kleding, veldbedden. De oude gemeentewerf is opslagplaats geworden voor alle humanitaire goederen die de stichting naar Oekraïne gaat brengen. Frans van den Nieuwenhuijzen, voorzitter van Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa: “Het is echt vanuit Meierijstad. We willen iedereen die ons heeft geholpen ontzettend bedanken.” De chauffeur komt uit Oekraïne en rijdt de spullen naar zijn vaderland. Communiceren is lastig, want de man spreekt geen Engels. Toch weet Frans met handen en voeten én een vertaalapp met de chauffeur te spreken. “Wat voor beelden hij laat zien, dat is onwerkelijk”, zucht hij over de foto’s uit Oekraïne. 

Vanuit alle kanten kwam hulp. Ook buurtschap Oud-Rijsingen wilde een steentje bijdragen. “Met de opbrengst van het oud-papier betalen wij de transportkosten”, vertelt voorzitter van Oud-Rijsingen, Piet Klaasen. Hij overhandigt een cheque aan Frans. Maar ook ondernemers en andere organisatie staken de handen uit de mouwen. “Dadelijk kunnen we nog pallets met broden ophalen bij Bekkers en vanochtend hebben we een deel opgehaald bij Ad de Bever”, geeft Frans als voorbeeld. Langzaam maar zeker wordt de vrachtwagen gevuld met pallets vol humanitaire goederen. Normaal gesproken rijdt de stichting vijf tot acht auto’s per jaar naar Oost-Europa, inmiddels zitten ze al op zes auto’s in ruim een maand tijd. “Het is eigenlijk bizar dat we als klein dorp zoveel kunnen betekenen.”


Afbeelding
Afbeelding