Deze dames kwamen dinsdag in actie.
Deze dames kwamen dinsdag in actie. Foto: Jos van Nunen

Internationale Vrouwendag Meierijstad begint steeds meer vorm te krijgen

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Wereldwijd wordt er stilgestaan bij de rechten van de vrouw. Ook in de kernen van Meierijstad wordt aandacht gegeven aan de speciale dag. De organisatie Internationale Vrouwendag Meierijstad wil met een bijzondere actie meer verbinding creëren.

“Door de fusie in de gemeenten is er een nieuw palet ontstaan. Er was niemand die opstond om Internationale Vrouwendag Meierijstad breed te organiseren”, vertelt Marsja Derks. Samen met drie andere vrouwen staken ze de kop bij elkaar. Na heel wat vergaderingen hebben ze een plan ingediend bij de gemeenten voor het leefbaarheidsbudget. “Ons doel is heel duidelijk: verbinding. Vrouwen die elkaar ontmoeten en inspireren. En dat ze misschien maatschappelijk actiever worden, dat vrouwen zich meer laten zien”, legt ze uit. Wat de organisatie ook belangrijk vindt is om de betrokkenheid en saamhorigheid met de 13 kernen in Meierijstad te bevorderen door er één Internationale Vrouwendag in Meierijstad van te maken.

Twee jaar geleden organiseerden zij voor het eerst Internationale Vrouwendag. “Net voordat het 8 maart, Internationale Vrouwendag, was begonnen de eerste tekenen van corona al te duiden”, blikt Marsja terug. De eerste maatregelen zoals geen handen schudden waren al van kracht. De organisatie paste toen hun programma aan om het contact tussen mensen te minderen. “Eigenlijk hebben we een groot feest voor ogen met muziek, hapjes en drankjes. Dat kon toen niet, dus toen hebben we sprekers geregeld. Dat was niet wat we wilden en dat kregen we ook te horen van onze gasten. Daarom hebben we vorig jaar niks georganiseerd.” 

Ook dit jaar wilden de vrouwen geen half-half feest. Daardoor hebben ze andere activiteiten door heel Meierijstad geregeld. Marsja: “We hebben een kaart gemaakt die mensen naar elkaar kunnen opsturen. Het liefste naar iemand die je lang niet hebt gezien of die je erg mist. De postzegel zit er al op, dus mensen hoeven het alleen in te vullen en op de bus te doen.” Vrijwilligers en medewerkers van Welzijn de Meierij gingen met bijna 400 kaarten de straat op en bezochten dinsdag activiteiten waar veel vrouwen aan deelnemen.