Mario Lamers.
Mario Lamers. Foto: Jos van Nunen

Kiwanis-hart klo(m)pt voor kansarme kinderen

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Sint-Oedenrode - Langzaam maar zeker wordt het hart gevuld met de rode klompjes. Afgelopen week ging de actie Klo(m)pend Hart van de Rooise Kiwanis van start. Kiwanis haalt hiermee geld op voor vier goede doelen. Een deel van het geld gaat naar de zusterafdeling van de organisatie in Oekraïne. 

Kiwanis is een wereldwijde organisatie met ruim 250.000 leden. In Nederland zijn ongeveer 1900 leden, waarvan veertien in Sint-Oedenrode. De naam stamt af van een Indiaans gezegde “Nunkee Wa Nees” wat betekent: wij laten van ons horen, wij tonen ons. In 1999 werd Kiwanis Rooi opgericht. Mario Lamers, de huidige president van Kiwanis Rooi: “We staan voor de 3F’s: Friendship, Fundraising en Fundspending. We willen een club zijn die met elkaar de schouders eronder zet, daar heb je een bepaalde vriendschap voor nodig. Ook moet je zorgen dat je geld binnen haalt, zodat je dat naar goede doelen kan leiden.” Kiwanis Rooi steunt vooral goede doelen die hart hebben voor kinderen. “Bijna 300.000 kinderen in Nederland leven in armoede, zij hebben het niet makkelijk en verdienen wat extra’s. Hen moet je helpen”, benadrukt Mario. Ze richten zich vooral op kinderen in Sint-Oedenrode en Meierijstad en goede doelen die lijntjes hebben met het dorp, maar steunen ook landelijke goede doelen als Stichting Het Vergeten Kind. 

“We hebben tien jaar lang de Klumpkesrace georganiseerd, daar zullen veel mensen ons van kennen”, lacht de president. Met trots vertelt hij over verschillende acties en initiatieven waarmee Kiwanis Rooi momenteel geld ophaalt voor de goede doelen. Voor een aantal evenementen, zoals een volgende editie van de Haringparty, gooide corona roet in het eten. Inmiddels zijn de voorbereidingen voor diverse acties weer in volle gang. Voor de actie ‘Klo(mpend Hart ‘ vragen de Kiwanis Rooi nu in het bijzonder aandacht. “Iemand gaf aan dat we nog drieduizend klompjes hadden liggen, die we normaal voor de Klumpkesrace gebruiken. Weggooien is zonde, dus zijn we gaan nadenken over een nieuwe actie”, aldus Mario. De rode kleur van de klompjes en het hart staan voor liefde, want met veel liefde en toewijding organiseert de Kiwanis deze actie. De opbrengst gaat naar verschillende goede doelen: Een deel gaat naar Kiwanis Kinderhand, waarmee kinderen van arme gezinnen in Sint Oedenrode worden gesteund. Ook gaat er een donatie naar Stichting Kinderen van de Zon, waarvoor zich de Rooise Marianne Scheepers in Peru belangeloos inzet. Verder helpt Kiwanis financieel met de opzet van een speelgoedruilbeurs van Thuis in Rooi en ten slotte zal een aanzienlijk deel gaan naar de zusterafdeling van de Kiwanis in Oekraïne, om daar kinderen te helpen die lijden onder het oorlogsgeweld dat zich daar nu afspeelt.

“Op de website kan je een rood klompje kopen. Ook hangen er posters in het dorp waarop een QR-code staat, waarmee je kunt meedoen aan deze actie. Alle verkochte klompjes worden in het hart achter het raam bij Thuis in Rooi geplaatst. Dat hart laten we samen met de inwoners van Rooi groeien tot 30 maart. Daarna worden de gekochte klompjes thuis bezorgd. Direct na ontvangst van het klompje start een wedstrijd: versier het klompje zelf, beschilder het, maak er een stilleven van of laat je (klein)kind het klompje versieren. Maak een foto van je unieke klompje en stuur die uiterlijk 17 april in naar ons instagramaccount”, legt Mario de actie uit. “De winnaars krijgen 20 april op Instagram een bericht en ontvangen mooie prijzen.”


Afgelopen weekend stonden was er promotie voor de actie.