Afbeelding

Meierijstad viert Fairtrade Week

Zorg en Welzijn zorg en welzijn

Meierijstad - Van 30 oktober tot en met 7 november staat Nederland weer in het teken van de Fairtrade Week. In deze week besteden veel supermarkten extra aandacht aan hun fairtrade producten. En zou een fairtrade product in de aanbieding zijn, dan gaat dit niet ten koste van het inkomen van de boer of de arbeider. 

Thee in de kijker
Nederlanders drinken gemiddeld 100 liter thee per jaar. Dat is een bad vol! Wereldwijd zijn meer dan 100 thee-coöperaties of -plantages aangesloten bij Fairtrade. Fairtrade-gecertificeerde thee komt met name uit India, China, Sri Lanka maar vooral uit Kenia (74 %). In deze coöperaties en op deze plantages werken in totaal 390.000 mensen. Thee wordt bijna altijd met de hand door vrouwen geplukt. Op de basisprijs ontvangen de producenten nog $ 0,50 extra premie per kg thee. Die premie mogen zij in onderling overleg besteden aan opleiding of aan de verbetering van hun bedrijf. De keuzes waar wij dagelijks in de supermarkt voor staan, geven ons telkens weer de kans om te kiezen voor een eerlijker wereld. Met een kopje fairtrade thee maakt u al verschil.

Nieuwe Fairtrade-deelnemers gezocht
Op de Fairtrade-deelnemerslijst prijken inmiddels de nieuwe namen Braveau (voorheen Brownies en Downies) en catering La Casserole in Henkenshage. Op de MVO-lijst is nieuw: Tuincentrum Brekelmans. Om de titel Fairtrade Gemeente te kunnen behouden is de werkgroep op zoek naar nieuwe Fairtrade-deelnemers. Om Fairtrade-deelnemer te kunnen zijn moeten organisaties of bedrijven fairtrade koffie en thee schenken. Meer informatie vindt u via fairtradegemeentemeierijstad@gmail.com of op fairtradegemeenten.nl.

Nieuwe vrijwilligers gevraagd
De werkgroep Fairtrade Meierijstad is op zoek naar personen die Fairtrade een warm hart toedragen en wat tijd willen besteden aan het mee uitdragen van de Fairtrade gedachte. Taken zoals bezoeken van scholen en bedrijven, meehelpen aan Fairtrade-activiteiten, (digitale) berichtgeving, worden in onderling overleg verdeeld. Meer informatie via fairtradegemeentemeierijstad@gmail.com