Daan Driessen leest hier zelf een verhaal voor van zijn eigen platform.
Daan Driessen leest hier zelf een verhaal voor van zijn eigen platform. Foto: Jos van Nunen 2023

Oneindig veel unieke verhalen voor je kind

Zakelijk

Sint-Oedenrode - Of je nu de tv of de radio aanzet, overal wordt gesproken over Artificial Intelligence (AI). Het is een heet onderwerp deze tijd. Voor- en nadelen worden tegen het licht gehouden, maar vooral de mogelijkheden worden veelvuldig uiteengezet. Iemand die daar over mee kan praten is Daan Driessen. De Rooienaar - nu nog woonachtig in Eindhoven – is een expert. Hij geeft workshops en lezingen over het item. Daar blijft het niet bij. De twintiger verzilvert er als ondernemer namelijk ook ideeën mee.

Door: Jeroen van de Sande

Die heeft Daan genoeg, ideeën. Ze spoken veel door zijn hoofd. De meesten van die gedachteflitsen zijn uit te voeren door AI. De ‘uitvinding’ waar hij nu de aandacht voor vraagt is voorleesverhalen.nl. Het kind van zijn broer liet bij hem indirect een lichtje branden. “Veel ouders lezen iedere dag wel een paar verhaaltjes voor aan hun kinderen. Ik dacht: ‘is het niet veel leuker als ze persoonlijker zijn, speciaal gemaakt voor het kind’. Daarmee ben ik aan de slag gegaan”, blikt Daan terug. 

Chat-GPT als basis
Inmiddels heeft hij een draaiende online tool waarin mensen gepersonaliseerde kinderverhaaltjes kunnen bestellen. Daan: “Je vult de naam in van je kind, een onderwerp waar je het over wilt hebben en uiteindelijk komt er een uniek verhaal uit. Ook de leeftijd moet je nog invullen, zodat het op hetzelfde niveau is geschreven. Het wordt door Chat-GPT als basis gegenereerd. Wanneer het directies krijgt, dan gaat het daarmee aan de slag. Ieder verhaal is uniek en daardoor krijg je nooit hetzelfde verhaal.” Daan richt zich met deze website puur op voorleesverhalen en hij ziet het niet als vervanging, maar als mooie toevoeging voor gewone boeken.

Kinderdagverblijven
“Mijn broer gebruikt het al. Best wel veel eigenlijk. Natuurlijk heb ik het meer mensen in de vrienden- en familiekring het laten uitproberen. Die vlek wordt steeds groter. Mensen vertellen het aan elkaar door. Laatst nog zei een oma tegen mij dat de kinderen het vooral erg leuk vinden als ze zichzelf terug horen in het verhaal”, geeft de jonge ondernemer aan. Als het bij de mensen thuis een succes kan worden, dan moet dat zeker ook kunnen op andere plaatsen waar kinderen samenkomen, zoals op scholen en bij kinderdagverblijven door het hele land. Het concept leent zich er wel voor in ieder geval. “Gesprekken met een aantal organisaties lopen. Het zou mooi zijn als daar iets uit komt. Ik wil ze namelijk graag pakketten aanbieden.”

Voor iedereen
Daan denkt nog een stapje verder. Aangezien zijn AI-tool verhalen kan afstemmen op leeftijdsniveau, moet het ook te leren zijn om verhalen te produceren voor mensen met een verstandelijke beperking of met een andere handicap. “Stel dat je een kind hebt dat een arm mist. Dan kan je een verhaal laten maken met een hoofdpersoon zonder arm. Voor een kind kan dat het gevoel geven dat het ook meetelt”, vindt Daan. De ontwikkelaar is er in ieder geval van overtuigd dat mensen écht iets aan voorleesverhalen.nl gaan hebben.

Wat zijn volgende stappen worden? Daan weet het nog niet precies, maar hij denkt er wel iedere seconde over na. “Het zal in ieder geval wel met AI te maken hebben, want die mogelijkheden zijn bijna oneindig”, deelt Daan tot slot.

ACTIE
De verhalen kosten 1 euro per stuk. Voor 39,95 euro heb je een jaarabonnement. Voorleesverhalen.nl geeft drie GRATIS jaarabonnementen weg. De eerste drie lezers die mailen naar redactie@mooirooi.nl met codewoord ‘voorlezen’, die winnen het abonnement!