Professionele apparatuur is aanwezig.
Professionele apparatuur is aanwezig.

Podcast Studio Meierijstad: de ontelbare mogelijkheden van podcasts

Zakelijk

Meierijstad - De podcast wordt steeds populairder. Over elk onderwerp kun je voortaan wel iets goeds vinden. Toch zijn nog niet veel bedrijven of events bekend met het fenomeen. Dat is een gemiste kans, want de mogelijkheden met podcasts zijn ontelbaar. Podcast Studio Meierijstad springt daar op in.

Twee ondernemers uit Meierijstad hebben het initiatief genomen om een eigen podcast studio op te richten. Het zijn Geert van der Heijden en Jeroen van de Sande. Bijna drie jaar geleden startten ze met De Bron podcast, een podcast serie over Rooienaren die iets bijzonders te vertellen hebben. “Sindsdien hebben we er een nieuwe hobby bij en die is een beetje uit de hand gelopen”, lacht Jeroen. Ook Geert is verknocht aan het opnemen van podcasts. Geert: “Het is mooi om te zien wat er allemaal mogelijk is. Je kunt verhalen vertellen, maar ook je bedrijf op een bijzondere manier in beeld brengen. Ook op events kan het een geweldige aanvulling zijn!”

Na een paar brainstormsessies besloten Geert en Jeroen om Podcast Studio Meierijstad op te richten. In Veghel hebben ze de studio ingericht, maar met het eigen professionele materiaal kunnen ze ook op locatie komen. “Eigenlijk is alles wel mogelijk”, tipt Geert. “Het is zelfs een optie om een presentator of interviewer erbij in te huren. Daarnaast geven we workshops, want er komt best wel wat bij kijken.”

Podcast workshop
De podcast workshop in Veghel is een unieke kans om te leren hoe je een professionele podcast kunt opnemen en produceren. De workshop duurt drie uur en is ontworpen voor mensen die geïnteresseerd zijn in podcasting en die willen leren hoe ze hun eigen podcast kunnen opzetten. Podcast Studio Meierijstad laat alle facetten zien op basis van tips & trics en ervaring uit de praktijk. Tijdens de workshop zal een kleine groep deelnemers leren hoe het een opname kan maken met professionele opname apparatuur en software. De deelnemers leren hoe ze de juiste microfoon kiezen, hoe ze een opname kunnen monteren en hoe ze de podcast kunnen publiceren. De workshop zal ook een kennismaking zijn met de diverse aspecten van podcasting, zoals het ontwikkelen van een concept, het uitkiezen van een onderwerp, het kiezen van een format, het opnemen van interviews en het ontwikkelen van een publiek. Aan het einde van de workshop zullen de deelnemers een eerste opname hebben gemaakt en zullen ze klaar zijn om zelfstandig een podcast op te nemen en te produceren. De workshop is ook geschikt voor podcasters die al ervaring hebben, maar willen leren hoe ze kwalitatief betere opnames kunnen maken.

Podcast voor bedrijven en events
“We hebben de laatste jaren veel ondernemers geïnterviewd. Wel in een ander format weliswaar, maar we kwamen er achter dat ze zoveel interessants te melden hebben! Er zijn al bedrijven in het land die een eigen podcast hebben en dat raden we ook aan. Als iemand daar meer over wil horen, dan leggen we er graag meer over uit. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een bedrijf personeel zoekt, of dat ze de geschiedenis van het bedrijf op audio willen vastleggen. Er is zoveel mogelijk”, vertelt Jeroen enthousiast. Ook op evenementen kan een podcast een aanvulling zijn. Als interviewvorm bij een opening, of tijdens een beurs of symposium. Podcast Studio Meierijstad denkt mee over de ideale invulling.

Podcast Studio: ruimte huren
Het is bij Podcast Studio Meierijstad ook mogelijk om de studio af te huren. In Veghel is de studio beschikbaar voor verhuur per dagdeel of per dag, waardoor je de flexibiliteit hebt om op te nemen wanneer het jou uitkomt. De studio is uitgerust met de nieuwste technologie, waaronder professionele microfoons, mengpaneel, opname apparatuur en software. “Maak je geen zorgen over technische problemen, want wij bieden ook de optie om een technicus te huren die je kan assisteren met het gebruik van de studio-apparatuur. Of, als je liever zelf verantwoordelijk bent voor de opname, kun je de studio ook zonder technicus huren”, staat geschreven op de nieuwe website www.podcaststudiomeierijstad.nl

Geert en Jeroen (r).