Marjoleine van der Heijden-Hermsen
Marjoleine van der Heijden-Hermsen Foto:

Nieuwe yogastudio in Boskant

Zakelijk Op de koffie bij...

Boskant - Yoga, een totale work-out die alle hypes en modetrends heeft overleefd. Al meer dan 5000 jaar oud, maar nog steeds trendy en efficiënt. En waar kun je dat beter doen dan in een mooie natuurrijke omgeving. De ideale plek hiervoor, heeft Marjoleine van der Heijden-Hermsen (56) onlangs gevonden.

Door: Caroline van der Linden

Ik breng haar een bezoek en kom uit bij de voormalige kleuterschool in Boskant, waar ze haar yogastudio gevestigd heeft. Marjoleine vertelt dat ze naast haar werk in het speciaal onderwijs al 7 jaar yogadocente is. ,,Ik studeerde af aan de 4-jarige opleiding Saswitha in Bilthoven en heb daarbij meerdere specialisaties gedaan zoals Ayurvedische massages, yoga voor mensen met een beperking en zwangerschapsyoga.

In eerste instantie ben ik aan de opleiding begonnen om voor mezelf meer rust te vinden, maar al in het tweede studiejaar kwam het op mijn pad om cursisten van een andere yogadocente over te nemen en ben ik in Veghel begonnen met kleine groepjes in mijn omgebouwde garage. Al gauw werd deze ruimte te klein voor de grote vraag en ben ik een andere ruimte gaan huren. Nu is mijn droom uitgekomen door deze plek te gaan bewonen.” Eén van de voormalige klaslokalen heeft ze samen met haar man omgebouwd tot yogastudio en het heeft een geweldige rustieke sfeer. ,,In deze mooie omgeving wil ik mijn Hatha lessen voortzetten.

Tijdens deze yogalessen is er veel aandacht voor adem, en het ervaren van balans tussen lichaam en geest”, legt ze uit. ,,Daarnaast wil ik de lessen gaan uitbreiden met zwangerschapsyoga. Vanaf januari zal dit van start gaan. Zwangerschapsyoga is een ondersteuning in het natuurlijke proces bij wat iedere zwangere moeder ervaart. Een proces van bewustwording en naar binnen keren. Vanuit de visie van zwangerschapsyoga hoef je dus niet te leren hoe je moet bevallen maar leer je je bewust worden van je veranderende lichaam. Door middel van ademtechnieken leer je te ontspannen en de kracht te sturen naar de plekken die je nodig kunt hebben in je zwangerschap èn je bevalling. Ook de rol van de partner is belangrijk”, benadrukt Marjoleine. ,,Daarom wordt naast de oefeningen voor de aanstaande moeder ook de belangrijkheid onderstreept van de rol van de begeleidende en ondersteunende partner. Eén keer per vier lessen wordt er tijd vrijgemaakt voor partners. Er worden dan gezamenlijke oefeningen gedaan waarbij de partner leert hoe hij of zij de aanstaande moeder kan ondersteunen in ademtechniek of massages, die kunnen helpen bij ontspanning in de zwangerschap of tijdens de bevalling. Zwangere vrouwen kunnen in principe elke les instromen (vanaf 13 weken) en tot het eind van de zwangerschap blijven.” Er straalt rust van haar uit als ze dit alles vertelt, dat moet ze samen met haar enthousiasme vast en zeker tijdens haar lessen over kunnen dragen.

Wanneer je denkt, hier ben ik naar op zoek, voor alle informatie, zowel voor de reguliere Hatha yoga lessen als de zwangerschapsyoga kun je de site raadplegen: www.yogamudra.nl. Wil je een keer gaan kijken en ervaren hoe het is? Op 5 november is er van 10:00-17:00 een open dag. Tijdens deze dag zal Marjoleine twee keer een gratis Hatha yoga kennismakingsles geven: van 11:00-12:00 en van 14:00-15:00. In verband met een maximum aantal personen per les, graag vooraf even aanmelden. Het adres van haar yogastudio is Meidoornstraat 18 in Boskant. Daarnaast kun je telefonisch contact opnemen via tel: 06 42181203.