René (l) en Bart tussen het hout.
René (l) en Bart tussen het hout. Foto: Jos van Nunen

Wat begon als hobby, groeide uit tot een dynamisch bedrijf

Zakelijk Op de koffie bij...

Sint-Oedenrode - Wanneer ik het terrein op rijd, bij de eerste deur naar binnen ga en vraag naar René en Bart Smetsers, ben ik meteen aan het goede adres. Beiden zijn druk in de weer op kantoor, de plek waar alles op elkaar wordt afgestemd wat er in het bedrijf aan de Ollandseweg gaande is.

Door: Caroline van der Linden

Nog maar twee jaar staan de twee neven aan het roer van de inmiddels al bijna zestig jaar bestaande houthandel. Waarbij hun beide vaders Ad en Toon ook nog steeds volop actief zijn in het bedrijf om hun zonen te ondersteunen. “En het moet gezegd worden”, laat René direct weten, “Zij fungeren echt als onze adviseurs. We zijn erg dankbaar dat ze ons helpen en hopen dat ze nog lang hun steentje bij kunnen dragen. Het is echt een familiebedrijf, opgericht door mijn opa Janus”, vertelt René trots.

“Het begon als hobby, kleinschalig met wat gereedschap en het maken van kinderspeelgoed, waar hij de benodigde materialen voor verzamelde en machines voor kocht. Langzaamaan breidde het zich uit, boeren uit de buurt kwamen bomen brengen en vroegen hem er planken van te zagen. Het groeide uit tot een zagerij, er werd gehandeld met kant en klare producten, met uiteindelijk de houtbouw en het echte timmerwerk. De eerste loods werd zowat tegen de achterdeur van mijn ouders aangebouwd, dus ben ik er aardig mee opgegroeid. Zodra we een plank vast konden houden, werden we aan het werk gezet”, lacht René. En dat geldt voor Bart net zo. “We leveren inmiddels van alles, met name veel buitenverblijven, zoals overkappingen en kapschuurtjes, waar mensen gedurende het gehele jaar door plezier van hebben. Het gaat van het leveren van bouwpakketten tot aan het monteren op locatie”, vertelt Bart.

“In de loop der jaren hebben we onze vaste leveranciers opgebouwd, een groot deel van ons hout komt uit Duitsland, maar ook uit Scandinavië en Frankrijk. We werken voornamelijk met Douglashout, een goede, naar verhouding redelijk betaalbare houtsoort. Maar de prijzen zijn de laatste tijd gigantisch gestegen. Ook de huidige situatie heeft daar invloed op, dat merken we wel. Zo komt er bijvoorbeeld veel vurenhout uit Rusland en eikenhout uit Oekraïne. Door de beperkte aanvoer stijgen de prijzen van deze houtsoorten. Het tropisch hardhout zie je door de stijgende prijzen van de containers weer omhoog schieten. Per saldo gaan we ervan uit dat alle soorten wel een keer aan de beurt komen. Het is niet meer vergelijkbaar met voor de coronacrisis. Op het moment dat de eerste lockdown aangekondigd werd, was het hier een gekkenhuis. Er stond hier een lange rij van mensen die bang waren dat ze nergens meer terecht konden. Maar omdat we altijd een flinke voorraad hebben, konden we de klant gelukkig toch goed voorzien.” “Zolang we blijven vertrouwen op onze eigen kracht en expertise, hopen we dit bedrijf nog lang voort te kunnen blijven zetten”, vult René zijn neef aan. “Het geeft nou eenmaal veel voldoening om mooie producten te kunnen leveren waar de klant tevreden over is.”

Kwaliteit leveren staat voor het familiebedrijf dan ook hoog in het vaandel. En dat doen ze op veel terreinen. Zo leveren ze aan particulieren, maar zeker ook aan bedrijven, zoals bijvoorbeeld in de evenementensector. Het gaat dan om hout voor kerstmarkten, festivals of bijvoorbeeld de Floriade. Ze leverden zelfs hout voor een gedenkteken van de MH17. Mooi om te horen hoe kleinzonen René en Bart enthousiast vertellen over hoe het bedrijf zich heeft ontwikkeld en inmiddels in de nabije omgeving, maar ook daarbuiten, naam gemaakt heeft door het leveren van gedegen producten. Voor meer informatie kijk op: www.houthandelsmetsers.nl