Afbeelding
Foto:

Beroepenfeest On Stage om professionals te werven

Zakelijk Zakelijk

Schijndel - Op woensdag 9 maart is de tweede editie van het Beroepenfeest van Meierijstad On Stage: een Positief (beroeps) Podium waar beroepsbeoefenaren praten met leerlingen van de VMBO scholen over hun beroep en werkdag. Deelnemende scholen zijn het Elde College in Schijndel en het Fioretti College in Veghel. Locatie is de Koekbouw op de Noordkade in Veghel. Ruim een week later, op donderdag 17 maart, is de DoeDag. Op deze dag bezoeken de leerlingen de beroepsbeoefenaars waarmee een ‘match’ is gemaakt op hun werkplek in de praktijk. 

Ook dit jaar wordt Meierijstad On Stage ondersteund door het regionale bedrijfsleven (Platform Ondernemend Meierijstad) en door de gemeente Meierijstad. Wethouder Coby van der Pas is ambassadeur voor Meierijstad On Stage.

Vorig schooljaar kon Meierijstad On Stage geen doorgang vinden vanwege de coronapandemie. Mocht ook in maart volgend jaar nog sprake zijn van beperkingen in dat kader, dan is eventueel een goed ‘online’ alternatief beschikbaar, digimatch genaamd, om leerlingen en beroepsbeoefenaars toch kennis te laten maken met elkaar. Het VMBO On Stage concept bestaat sinds 2007. Landelijk bereik tot en met dit schooljaar: 145 Beroepenfeesten, circa 145.000 jongeren en circa 32.000 beroepsbeoefenaren. VMBO On Stage is veel meer dan alleen het Beroepenfeest en de Doe Dag. Gedurende het hele schooljaar zijn er activiteiten.
Een voorbereidend onderdeel van VMBO On Stage zijn de (netwerk)trainingen voor leerlingen, beroepsbeoefenaren en docenten. Feit is dat een kwart van de leerlingen na afloop contact houdt met het bedrijf en de branche of er zelfs een stage of baan aan overhoudt. In een tijd waarin een schrijnend tekort is aan beroepskrachten in een groot aantal branches wellicht goed om te weten.

Leerbedrijf
Schooluitval op het MBO heeft vaak als oorzaak dat jongeren een verkeerde keuze hebben gemaakt. Met dit initiatief draagt het bedrijfsleven uit Meierijstad en omstreken bij aan een beter beroepsbeeld voor de circa 1.000 VMBO leerlingen. Men hoeft geen erkend Leerbedrijf te zijn om mee te doen. Het enige wat nodig is, is enthousiasme en kennis over een beroep te delen met de leerlingen en hen eenmalig op tegenbezoek ontvangen. Van automonteur tot advocaat is welkom, want dromen mag bij On Stage.
Op de scholen zijn de voorbereidingen al begonnen met onder andere studiemiddagen voor docenten. Wethouder Van der Pas wil zich dit schooljaar weer graag als ambassadeur aan On Stage verbinden. “De gemeente Meierijstad ondersteunt dit initiatief van harte en sluit ook met verschillende beroepsbeoefenaars uit de ambtelijke organisaties weer aan bij Meierijstad on Stage. Ik nodig beroepsbeoefenaars uit onze gemeente ook van harte uit om deel te nemen. Meierijstad On Stage zet zich actief in voor de werving omdat er ruim 200 beroepsbeoefenaren nodig zijn.”
Deelname is gratis. Inmiddels hebben zich al zo’n 100 bedrijven en beroepsbeoefenaars aangemeld. Via de website www.meierijstadonstage.nl kan men zich aanmelden en vindt men ook meer informatie.