Martijn van den Berg
Martijn van den Berg Foto: Jos van Nunen

“De impact rondom een verkoop is vaak complex”

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - We zijn alweer toe aan de volgende ronde van de rubriek ‘Hoe Sint-Oedenrode onderneemt...’ Een samenwerking tussen BtB Sint-Oedenrode en DeMooiRooiKrant. Deze keer wordt de branche zakelijke dienstverlening aangestipt. Martijn van den Berg is een bekende makelaar in dit dorp. Ook hem stelden we vragen.

Omschrijf je bedrijf eens.
Van den Berg Makelaardij begeleidt, ondersteunt en adviseert zowel particulieren als ondernemers bij de aan- of verkoop of verhuur van diverse onroerende zaken (woningen, winkels, kantoren, bedrijfsruimten etc.). In die zin zijn we een traditioneel makelaarskantoor. Traditioneel in de zin van normen en waarden, maar uiteraard wel werkzaam met moderne verkoopwijzen.

Wat maakt je vak zo mooi?
De opkomst van internet en sociale media heeft de mogelijkheden voor het aanbieden van woningen en andere onroerende goederen vergroot. Maar de impact rondom een verkoop is vaak complex en de juridische uitdagingen zijn groter geworden. Wij hebben een persoonlijke aanpak. Bij de verkoop of verhuur spelen vaak ook diverse emotionele en financiële vraagstukken, daar ondersteunen wij onze klanten bij. Bijvoorbeeld als er sprake is van een echtscheiding, een erfenis of men gaat vanwege gezondheidsredenen verhuizen. Een opdracht is meer dan alleen het te koop aanbieden van een woning. Achter elke opdracht zit een persoon met een verhaal, en specifieke wensen. Dat maakt mijn vak zo mooi.

Wat is je uitdaging?
Sinds de crisis in de vastgoedmarkt van 2010 is er veel veranderd in het vak van de makelaar en taxateur. De regelgeving heeft geleid tot een strikte scheiding tussen beide vakgebieden, en dat betekent continu keuzes maken in de begeleiding van de klant. Die verscherpte regelgeving heeft ook kansen geboden. Als een van de weinige taxateurs in de regio sta ik inschreven in het register voor woningen en in het register voor bedrijfspanden, verder sta ik op “shortlisten” van banken om taxaties uit te mogen voeren van bedrijfsmatig vastgoed. Hier zit voor mij de uitdaging om mij verder te ontwikkelen, de vertaalslag te maken tussen de harde regelgeving en eisen van banken en overheid, naar praktische begeleiding. Of dat nu gaat om een aankoop of verkoop begeleiding, of om een taxatie.