Laurens (l) en Stephan Vroomen(r) runnen La Casserol sinds 1 januari
Laurens (l) en Stephan Vroomen(r) runnen La Casserol sinds 1 januari Foto: Hans van den Wijngaard

Nieuwe generatie runt kasteel Henkenshage

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Laurens en Stephan Vroomen zwaaien sinds 1 januari de scepter bij La Casserole. Toen namen zij de zaak over van vader Fons. Misschien zegt de naam La Casserole u niet meteen iets, maar als we kasteel Henkenshage zeggen, dan gaat er waarschijnlijk wel een lichtje branden. In de eerste aflevering van ‘De volgende generatie aan het roer’, praten we met deze twee jonge ondernemers en wat hun toekomstplannen zijn.

Door: Hans van den Wijngaard

Stephan had een heel andere jeugddroom. “Ik kon lekker voetballen en werd door Willem II gescout. Tot mijn zestiende heb ik bij de Tilburgse club gespeeld, maar miste de jongens uit Son waar ik mee naar school ging. Daarom ben ik weer bij SBC gaan spelen. Ik had eigenlijk helemaal geen plannen om in de horeca te gaan werken. Toch veranderde dat letterlijk in één avond, zo legt hij uit. “Mijn vader zat die bewuste avond om personeel verlegen en vroeg me of ik bij hoge uitzondering toch een keer achter de bar wilde staan. Dat beviel me zo goed, dat er meteen een knop om ging. Ik was verkocht en heb sindsdien altijd in de horeca gewerkt. Weliswaar één jaar buiten de deur bij Quatre Bras in Best, maar het is best leuk om een tijdje bij een ander in de keuken te kijken, daar leer je veel van. ”

Laurens riep vroeger al dat hij de horeca in wilde. “In mijn middelbareschooltijd was ik op zaterdag altijd al hier op Henkenshage om klusjes op te knappen, vooral in de tuin. Een van die dagen was tijdens het huwelijk van Pieter van den Hoogenband met zijn eerste vrouw. Ik heb toen van vanuit de werkruimtes van bovenaf alles kunnen aanschouwen. Tijdens mijn horecaopleiding heb ik een paar jaar ergens anders gewerkt; bij De Korenaar in Best en Hutten Catering in Veghel. Vanaf 2008, een jaar eerder dan Stephan, ben ik weer bij La Casserole aan de slag gegaan.”

Pa Fons Vroomen en ma Ans van der Zanden begonnen 38 jaar geleden voor zichzelf. In die tijd werkte hij bij Maison van den Boer in Veghel. “Ons pap dacht toen: wat ik voor de baas doe dat kan ik zelf beter”, vertellen Laurens en Stephan vol trots. De catering voor feesten en partijen liep goed, zelfs zo goed dat we Auberge Eeckaerde in Eindhoven kochten. Niet veel later kwam daar Aubergerie de Leesthoeve in Veghel bij. Omdat de behuizing in Son toch wat krapjes werd, verhuisden we met het bedrijf naar Best. In 1999 deed de kans zich voor om Kasteel Henkenshage te pachten van de gemeente Sint-Oedenrode. Daar kwam nogal wat bij kijken, meer dan dat we eerst dachten. De huur was dan wel voor een symbolische gulden per jaar, maar de kosten voor het renoveren en onderhouden van het pand zijn ook helemaal voor ons. In die tijd kopte een krant dat ons pap het kasteel voor één gulden huurde en dat zette in Rooi veel kwaad bloed. Dat was niet eerlijk, want die krant schreef er niet bij dat alle kosten voor het onderhoud en de renovatie ook voor ons waren. De renovatie was op 400.000 gulden geraamd, maar tijdens de verbouwing kwam er zoveel meer bij kijken dat de kosten een stuk hoger uitvielen. Maar genoeg over het verleden, we moeten vooruitkijken.”

Toch gaat vooruitkijken niet zonder een blik naar het verleden te werpen. Sinds de opening van Henkenshage in 1999 was het kasteel eigenlijk alleen maar open voor besloten feesten. Denk daarbij aan bruiloften, jubilea en bedrijfsfeesten. “Dat klopt”, zeggen de broers. “Maar, daar kwam vorig jaar door corona in één keer helemaal de klad in. Van het ene op het andere moment moesten we in maart sluiten, tijdens deze eerste lockdown besloten we om het kasteel weer te openen voor publiek. Dit is iets wat we al langer in gedachten hadden, maar waar we door de drukte afgelopen jaren geen tijd voor hebben gehad. In juni zijn we toen als restaurant opengegaan, want stilzitten is geen optie. Dat kunnen en willen we niet. Het was meteen een succes en de gasten die we ontvingen waren ook blij dat het kasteel weer open was voor publiek. Wij waren dat natuurlijk ook, want mensen die in de horeca werken, die hebben niets liever dan anderen om zich heen. We willen onze gasten een leuke middag of avond bezorgen, dat is ons vak”, zo vervolgen de uitbaters. “Dat we niet tot Kerstmis open zouden mogen blijven… die bui zagen we al wel hangen, toen in het najaar de besmettingen weer opliepen. Maar eerlijk is eerlijk”, zegt Laurens, “Dat we in oktober alweer dicht moesten, dat was voor ons toch wel een tegenvaller.”

Toch heeft de tweede lockdown ook veel creatieve dingen gebracht. Zo kreeg de catering, waar alles bij La Casserole ooit eens mee begon, een nieuwe impuls. “We zijn begonnen met onze afhaaldiners en wandelarrangementen om zo toch in contact te blijven met onze gasten. Afhalen was mogelijk bij het kasteel, maar daarnaast ook bij onze andere feestlocatie Het Ketelhuis Landgoed de Grote Beek. “Nu de terrassen weer open zijn en de maatregelen afnemen hopen we snel deze tijd achter ons te kunnen laten. We zijn helemaal klaar voor de toekomst! We zullen de feesten en partijen blijven verzorgen in het kasteel. Op zon- en feestdagen blijven we echter open voor wandelarrangementen en lunches, maar ook gewoon een kop koffie met gebak pakken of na de wandeling lekker eten, proberen we erin te houden. Zeker op zondag is dat een mooie invulling. Wellicht ook op andere dagen van de week, wanneer we geen besloten feesten hebben, hopen we voor de mensen iets te kunnen gaan betekenen. Daarom hebben we als horeca samen met N!SO een werkgroep opgericht om te kijken hoe we als horeca voor Rooienaren en toeristen leuke dingen kunnen doen”, zo sluiten de broers af met een flinke dosis energie.