Afbeelding
Foto:

Christ Brekelmans op zoek naar viooltjes en madeliefjes

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode - Het barst van de bedrijven in Sint-Oedenrode. Grote spelers op de (inter)nationale markt, startups, maar ook middelgrote bedrijven zijn er gehuisvest. Meer dan tweehonderd van deze ondernemers zijn lid van de lokale ondernemersvereniging Business-to-Business. Allemaal verdeeld over verschillende branches. Al die verschillende sectoren gaat DeMooiRooiKrant een jaar lang belichten. Dit keer is de branche detailhandel aan de beurt. Tuincentrum Brekelmans hoort daarbij en daarom gingen we eens tussen de bloemen kijken of Christ bereikbaar was voor commentaar.

Heb je ooit meegemaakt dat het zo snel ‘lente’ werd?
“Nee, nog nooit. Binnen een week een verschil van 25 graden heeft nog nooit iemand hier meegemaakt volgens mij. Het is wel heel gek, want nu moet er ineens heel veel geregeld worden.”

Wat moet er zoal geregeld worden?
“Het seizoen begint extra vroeg nu. We moeten ineens veel gaan halen. Het is zoeken naar viooltjes, madeliefjes en andere bloemen. Normaal hebben we daar langer de tijd voor, want de lente begint meestal pas in de tweede week van maart.”

Wat heeft deze vroege lente nog meer tot gevolg?
“In de kas is het nog warmer en dus groeit alles harder. Ook buiten gaat dat nu gewoon door. Een voorbeeld zijn de tulpen. De leverancier kan dat amper aan, omdat ze allemaal zo hard groeien. Daarnaast gaan mensen nu de tuin in en dus komt de vraag sneller op gang. Dat is wel mooi om te zien, want iedereen had dit ook echt nodig. Het binnen zitten was door corona een stuk zwaarder. In de tuin werken geeft de mensen energie.”

Hoe gaat het met click & collect?
“We hebben altijd door mogen gaan en daar ben ik wel erg blij mee. We kunnen gewoon blijven werken. Dat is veel waard. Het komt omdat we buiten kunnen werken. Hier mogen we ook onze klanten ontvangen. Dat is al enige tijd zo. Het is niet het meest ideaal, maar de mensen hebben er geen problemen mee dat ze niet binnen mogen komen. Daarnaast wordt veel online besteld. Daar is een flinke toename in te zien.”

Worden jullie in de branche goed geïnformeerd?
“Ja, ik moet zeggen dat de Vereniging Bloemist Winkeliers (VBW) goed werk doet. Ze houden ons over van alles op de hoogte. Ze hebben in Den Haag flink gezeurd, zodat wij open mochten blijven. Dat heeft onze branche gered.