Afbeelding

Co-ouderschap en gelijkwaardig ouderschap: geen synoniemen!

Zakelijk Zakelijk

Sint-Oedenrode / Best - Kwaliteit gaat voor kwantiteit
Ik kreeg van een klant laatst de vraag of hij na scheiding recht heeft op co-ouderschap. Alhoewel dit misschien wel zo klinkt, betekent “recht op gelijkwaardige verzorging en opvoeding door beide ouders”, zoals dit in de wet staat, niet dat er na scheiding een fifty-fifty-regeling (co-ouderschap) moet worden afgesproken. “Gelijkwaardig ouderschap” betekent veel meer dat er sprake moet zijn van duurzame en frequente contacten.

Co-ouderschap vaak mogelijk
Het idee dat moeder thuis blijft voor de kinderen en vader werkt, is niet meer van deze tijd. Met ouderschapsverlof, geboorteverlof, thuiswerken en flexibele uren zijn vaders tegenwoordig veel meer betrokken bij de opvoeding van een kind. Co-ouderschap na scheiding is in veel gevallen mogelijk en door veel ouders gewenst, omdat de kwaliteiten van beide ouders een evenwichtige ontwikkeling van het kind bevorderen. Daarnaast biedt co-ouderschap veel fiscale voordelen (zoals kindgebonden budget en inkomensafhankelijke combinatiekorting).

Mediation
Voor het emotionele welzijn van kinderen blijkt het compromis van hun ouders belangrijker dan de inhoud van welke regeling dan ook. Met verschillen tussen hun ouders kunnen kinderen goed (leren) leven, met ouders die elkaar bestrijden niet. Ook omdat de rechtspraak een wisselend beeld laat zien, was mijn advies aan de klant: maak in mediation goede afspraken met elkaar over de zorgregeling na scheiding en streef naar duurzame en frequente contacten.

Wil je ook advies van onze specialisten? Kom dan op de dag van de scheiding (11 september 2020) voor een gratis advies naar ons kantoor in Best of maak een afspraak voor een bespreking in Sint-Oedenrode! De koffie staat voor je klaar.

Kehrens Snoeks Advocaten & Mediators
Te Best en Sint-Oedenrode
T: 0499-379 111
I: www.kehrens-snoeks.nl