Afbeelding
Foto: Henri van Hoorn

Nieuw leven in de kerk! .. Of toch niet?

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode - Wat gaat er gebeuren met De Goede Herder? Op 5 april 2014, meer dan 6,5 jaar geleden, vond de laatste viering plaats in de kerk. Sindsdien is er meerdere malen een oproep gedaan met ideeën te komen wat te doen met het gebouw. Steeds liep dat op niets uit, waardoor het gebouw steeds meer in verval raakt; eeuwige zonde. In het voorjaar van 2020 is er licht in de duisternis; er meldt zich een geïnteresseerde partij om de kerk nieuw leven in te blazen. Letterlijk “leven”: het plan is om woningen te plaatsen in de kerk om tientallen mensen te helpen aan een woning en in de kerk te laten wonen en leven.

Inmiddels een half jaar geleden werden wij, omwonenden van de Goede Herder, benaderd door projectontwikkelaar Vastlab om deel te nemen aan een klankbordgroep voor herbestemming van de kerk. In meerdere meetings werden de plannen getoond, uiteengezet en toegelicht. Alhoewel over het algemeen vaak geldt dat het voor mensen bedreigend voelt dat er in je directe leefomgeving woningen worden bijgebouwd, waren de samenkomsten tussen ons als omwonenden en de projectontwikkelaar direct constructief.
De plannen van invulling van het gebouw stemden over het algemeen positief; er waren/zijn nog wat vraagtekens over de privacy van de omwonenden, maar deze lijken niet onoverkomelijk en er werd aangegeven dat hier absoluut nog verder naar gekeken worden om de privacy te waarborgen.
Wat nog wel een struikelblok is voor de omwonenden, is het plan het plein zelf te voorzien van groen, waarmee de parkeerfunctie van het plein kwam te vervallen. Hierdoor zien wij als bewoners een dreigend tekort aan parkeerplaatsen, waardoor auto’s op de weg en stoep worden geparkeerd met als gevolg een zeer verkeersonveilige situatie. Het plein vormt hedendaags al de oplossing voor de parkeerdruk in omliggende wijken/straten (voornamelijk Tartwijck, De Pulserstraat en de Goede Doelenlaan), de appartementen boven de horeca en de klanten/medewerkers/eigenaren van de horeca zelf. De gemeente en projectontwikkelaar nemen dit bezwaar serieus en zijn om die reden een parkeeronderzoek gestart om dit te onderzoeken.
De afgelopen maanden is er verschillende keren een stuk in DeMooiRooiKrant verschenen vanuit belanghebbende partijen. Ondanks dat Vastlab het aantal woningen in het plan heeft afgeschaald om bepaalde elementen van de kerk te behouden, hebben meerdere partijen zich uitgesproken tegen het originele plan om woningen in de kerk te plaatsen, waar enkele van die partijen zich eerder juist positief uitlieten over de plannen voor woningen in de kerk. De projectontwikkelaar voelt zich daardoor gedwongen om zich wederom te buigen over mogelijke alternatieven die alle partijen tevreden zouden stemmen.
Enkele dagen geleden zijn wij (omwonenden) in een participatiemeeting op de hoogte gesteld van alle ontwikkelingen die plaats hadden gevonden en unaniem werd door buurtbewoners verontwaardigd gereageerd. Er werd kort overlegd over mogelijke alternatieven die door de kritische partijen waren aangedragen; woningen half in het gebouw, woningen tegen het gebouw, woningen op het dak van de kerk en woningen op het plein. Alle opties werden kort overdacht, maar al snel concludeerden wij dat deze alternatieven ook geen goede meerwaarde aan het gebouw gaven en tevens een probleem zouden veroorzaken op gebied van privacy, parkeergelegenheid en dus verkeersveiligheid. Daarnaast voldoet het bouwen van woningen op het plein absoluut niet aan het uitgangspunt “herbestemmen van de Goede Herder.”
De partijen die de laatste maanden kritiek hebben, zien “liever een andere bestemming voor de Goede Herder”. Maar goede ideeën, die ook rendabel zijn voor de gemeente en de gehele gemeenschap, komen er niet los, zoals dat ook de afgelopen 6 jaar niet het geval was. Dit zien wij omwonenden al meerdere keren gebeuren; partijen met kritiek voelen zich niet geroepen om deel te nemen aan de participatiebijeenkomsten die worden georganiseerd; ze lijken niet te willen praten met omwonenden, de mensen die dagelijks te maken hebben met het gebouw. Dit stoot ons voor het hoofd en voedt de “angst” dat een oplossing uitblijft, de projectontwikkelaar zich terugtrekt en het gebouw leeg blijft staan en verder aftakelt. Heeft dat meerwaarde?

Kort samengevat de opvatting van de klankbordgroep van omwonenden; wij staan nog steeds achter het plan van de projectontwikkelaar om woningen te bouwen binnen de huidige contouren van de kerk. Voor ons is het een absolute no-go dat er woningen buiten de muren van de kerk worden geplaatst, om onze privacy te bewaken en de verkeersveiligheid te waarborgen door voldoende parkeerplaatsen te houden. Tevens zie je in de omgeving, bijvoorbeeld in Boskant, hoe het ombouwen van een kerkgebouw kan leiden tot woongelegenheid en de samenleving zo weer plezier ervaart aan de kerk. We hopen dan ook dat de gemeente een goed besluit neemt voor herbestemming van het gebouw, wat vlakbij onze woningen staat, maar ver van dat van de leden van andere partijen die niet weten wat er binnen onze wijk Eerschot speelt.

Ruud Cissen, namens alle omwonenden.