Afbeelding

25% extra betaalbare woningen in Meierijstad een lege huls?

Woningbouw Woningbouw

Meierijstad - De SP betwijfelt of het college van B&W dit ook echt wil. Woonmeij en Area moeten betaalbare woningen bouwen. Ook projectontwikkelaars moeten 25% sociale huur of betaalbare koopwoningen bouwen. Maar blijven deze woningen betaalbaar? De SP stelde deze vraag aan het college. Wethouder Gooijaarts, gaf namens het college de antwoorden.

Woningcorporatie de Kleine Meierij uit Rosmalen bouwt in de Lochtenburg in Schijndel. Betaalbare appartementen met een begin huur van ongeveer 650 euro. Het project wordt verkocht aan een vastgoed eigenaar. De huren zijn inmiddels 800, 900 en zelfs 1000- euro.

Volgens de wethouder is dit positief. Deze appartementen van 100 tot 120 m2 horen in de vrije sector thuis vind hij. Alsof mensen met een kleinere beurs maar met minder genoegen moeten nemen. Eerste foutje van de wethouder. Van de ongeveer 39 appartementen er zeker 27 zijn van 83 m2. 

Komen de verplichte 25% betaalbare woningen bij de juiste doelgroep?
Ook hierover is de wethouder erg terughoudend. Er is nog geen beleid hierop ontwikkeld. Met een doelgroepen verordening zou dit kunnen. Dit wordt onderzocht. Als probleem voorbeeld noemt hij dat een koper van een starters woning geen starter hoeft te zijn. Wat een onzin. Betaalbare woningen bouw je voor mensen met een kleinere portemonnee. Of iemand dik, dun, kort of lang is, doet niet ter zake. Woonmeij en Area (moeten) selecteren hun huurders ook op inkomen.

Worden de verplichte 25% sociale huur of betaalbare woningen opgekocht door beleggers?
De gemeente doet navraag bij de lokale makelaars!!!! Volgens de makelaars komt het opkopen van goedkope en middeldure koopwoningen in beperkte mate voor. Het zou zorgen voor een toename van middeldure huurwoningen. Was dit eerder wellicht in beperkte mate, het gebeurt nu steeds meer. Betaalbare woningen worden opgekocht door bijvoorbeeld uitzendbureaus en beleggers. En als kamers verhuurd. Voorbeelden te over te vinden in onze woonwijken. Elke betaalbare woning als verdien model is er 1 teveel.

Zelfbewoningsplicht kan (tijdelijk) een oplossing zijn?
Nee zegt de wethouder. Zelfbewoningsplicht zou slechts tijdelijk kunnen voor 2 tot 5 jaar. Dat is in ieder geval beter dan 0 jaar. Via de lijn van erfpacht of privaatrechtelijke kettingbepalingen kan de bewonersverplichting onbepaald worden. Dit zorgt voor extra druk op de handhavingstaak van de gemeente en grotere risico’s voor de projectontwikkelaars 

In woorden beleid van 25% extra betaalbare woningen. De gemeente heeft hierin ook een taak. Die moet ze nemen. Wordt vervolgd.