Afbeelding

Passend plan voor Markt/Kapittelhof

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode - Hoewel het stil leek rondom de plannen Markt/Kapittelhof in het centrum van Sint-Oedenrode, is er achter de schermen flink doorgewerkt om het plan verder vorm te geven. Projectontwikkelaar Van Stiphout, woningcorporatie Woonmeij en de gemeente Meierijstad zijn steeds in gesprek gebleven over de mogelijkheden van de ontwikkeling.

Het project heeft de naam ‘Hart van Rooi’ gekregen. Het plan is voorzien op de plek waar nu Rabobank Hart van de Meierij gevestigd is. De sociale huurwoningen van Woonmeij aan het Kapittelhof maken ook deel uit van het plan. Het bestaat uit ongeveer 57 appartementen - 30 sociale huurappartementen, 4 sociale koopappartementen en 23 vrije sectorappartementen - en een parkeerkelder. Daarnaast komt er ongeveer 600 m2 commerciële ruimte op de begane grond. Woonmeij verhuurt de sociale huurappartementen.

Andere denkrichting
Eind 2016 heeft de gemeente Sint-Oedenrode voor het eerst haar goedkeuring gegeven op een herontwikkelingsplan in het projectgebied. Dit plan omvatte toen een drietal appartementsgebouwen in een open en parkachtige setting, waarbij parkeren volledig ondergronds was bedacht. Dit plan bleek financieel niet haalbaar. Begin februari 2020 presenteerde de projectontwikkelaar daarom de gewijzigde uitwerking. Hierbij is één gebouw komen te vervallen en de parkeergarage flink verkleind.

Grote zorgvuldigheid
Marcel Merks van Van Stiphout Pojectontwikkeling legt uit: “Uit de financiële toetsing bleek dat het volledig ondergronds parkeren niet haalbaar was. De beeldkwaliteit van de uiteindelijke bebouwing en de financiën zijn twee belangrijke parameters. Ook de nieuwe inzichten over de herontwikkelingsmogelijkheden bij Woonmeij, zorgden ervoor dat we terug moesten naar de tekentafel. Het is een uitermate belangrijke locatie in het centrum van Rooi dus grote zorgvuldigheid is geboden bij de uitwerking. Hierbij hebben we ook rekening gehouden met de centrumvisie die vanuit de gemeente voor Sint-Oedenrode is beschreven. In ons nieuwe ontwerp hebben we extra woon- en leefkwaliteit toegevoegd in de vorm van een open en parkachtige setting.” Woningcorporatie Woonmeij is content met de gewijzigde uitwerking. Directeur/bestuurder Mark Wonders licht toe: “We hebben jarenlang hard gewerkt aan plannen waar draagvlak voor is. Heel mooi dat we nu op deze prachtige plek in het hart van Sint-Oedenrode kunnen starten met dit project, waarbij meer huurappartementen beschikbaar komen waar zo’n grote vraag naar is op dit moment.

Goedkeuring
Het aangepaste stedenbouwkundig plan is deze week goedgekeurd door het college van B&W. Dat betekent dat de projectontwikkelaar verder kan gaan met het gewijzigde plan, Wethouder Jan Goijaarts daarover: “Als gemeentebestuur hebben we steeds de voordelen gezien, die aan een ontwikkeling op deze plek verbonden zijn. Met dit plan krijgt Sint-Oedenrode een mooier, beter in het beschermde dorpsgezicht passend gebouw aan de Markt. De vergroening zorgt voor een mooiere leefomgeving voor de bewoners en dorpsgenoten. De goede mix van type appartementen past goed binnen ons woningbouwprogramma. Verder draagt dit plan bij aan meer levendigheid in het centrum, wat goed is voor de winkels en de horeca.” Marcel Merks durft geen uitspraak te doen wanneer het project concreet in de verkoop gaat. “Eerst moet het bestemmingsplan worden gewijzigd en we weten uit ervaring dat het soms lang kan duren om een ontwikkeling te realiseren. We hopen snel meer informatie te kunnen delen.”