Afbeelding

Aardgasvrij wonen, maar hoe?

Woningbouw Woningbouw

Sint-Oedenrode - Op 22 maart stelt huiseigenaar Ilka van der Burgt uit Sint-Oedenrode haar woning open voor iedereen die interesse heeft in duurzaam wonen. Tijdens de thematour laat de huiseigenaar zien welke aanpassingen zij heeft gemaakt in haar woning, waardoor zij de gaskraan dicht kon draaien. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de website van de Nationale Duurzame Huizen Route. 

In 2019 kocht de huiseigenaar de tussenwoning uit 1976, waarna de hele woning werd gerenoveerd. Bij het plannen van de renovatie ontdekte zij dat het mogelijk was om zonnepanelen mee te financieren en volledig van het gas af te stappen. De zonnepanelen liggen inmiddels op het dak en de cv is ingeruild voor een lucht/water warmtepomp en infraroodpanelen. Zij adviseert anderen: “Laat je adviseren door een ervaringsdeskundige en kijk welke stappen je als eerste kunt zetten.”

Andere thematours in Noord-Brabant
De thematours worden georganiseerd om anderen op weg te helpen en te inspireren om zelf ook aan de slag te gaan met duurzaam wonen. Bezoekers zijn zaterdag 22 maart om 14.00 uur welkom bij de thematour ‘aardgasvrij wonen’ in Sint-Oedenrode. Ook op andere plekken in Noord-Brabant vinden thematours plaats. Zo stelt familie Wilson op 28 maart haar woonboerderij open voor de thematour ‘stap voor stap verduurzamen’ in Rosmalen en kunnen bezoekers op 31 maart langs bij het ‘duurzaamste huis van Nederland’ in Heeze. Een actueel overzicht is te vinden op duurzamehuizenroute.nl/thematours. Hier kunnen geïnteresseerden zich ook aanmelden. Per thematour zijn tien tot twaalf plekken beschikbaar.

De thematours worden georganiseerd in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant en zijn een initiatief van de Nationale Duurzame Huizen Route. Via het platform van de Nationale Duurzame Huizen Route delen meer dan 1.500 huiseigenaren hun ervaringen: online en tijdens verschillende evenementen.