Elke zatermiddag komen de welpen en de bevers bij elkaar
Elke zatermiddag komen de welpen en de bevers bij elkaar Foto:

Scouting Rooi ziet jubileumjaar vol vertrouwen tegemoet

Verenigingen

Sint-Oedenrode – Scouting Rooi was tot voor enkele dagen geleden in de volle overtuiging dat zij deze maand hun 75e verjaardag konden vieren. Uit archiefonderzoeken door de heemkundige kring, bleek de verjaardag al in november van het afgelopen jaar te zijn geweest. Dat doet echter niets af aan de plannen om 2022 in het teken te zetten van het jubileum en bij een jubileum hoort in de traditie van Scouting Rooi ook een nieuw logo. Maar kers op de taart is de bouw van de nieuwe blokhut die volgens planning nog dit jaar begint.

“We hebben al jaren onze jubilea in januari gevierd. Omdat we de exacte oprichtingsdatum niet wisten, hebben we de heemkundige kring gevraagd of zij de exacte datum kenden. Hun antwoord verraste ons. De scouting is niet in januari 1947, maar al in november 1946 opgericht door Joop Oosterwijk”, vertelt Martijn Fliervoet. Hij is de voorzitter van Scouting Rooi en vertelt samen met Ruud van den Oever over het jubileumjaar 2022. Want dat de officiële 75e verjaardag al voorbij is, dat verandert niets aan de activiteiten die voor dit jaar op stapel staan.

Het hele jaar staat in het teken van het jubileum. Eigenlijk zou de eerste activiteit al zijn geweest, waarbij het nieuwe logo zou worden gepresenteerd, maar ja net als bij zoveel dingen gooide hier de lockdown ook roet in het eten. “Het logo hebben we daarom op een andere manier met onze leden gedeeld en voor al het andere geldt dat wat in het vat zit verzuurt niet”, zegt Martijn. “In het voorjaar zodra het weer kan, houden we een grote activiteit voor al onze leden en relaties. Het wordt zeker geen receptie, maar veel meer een reünie”, vervolgt Ruud.

Verder staat er, hoe kan het bij de scouting ook anders, een kamp op het programma. Dat kamp combineren de jarige scouts met een hike. “Voor wie niet weet wat een hike is, dat is wat iedereen zich bij de scouting voorstelt. Kaartlezen, met balken sjouwen, bruggen en hutten bouwen, kampvuur maken en verschillende opdrachten uitvoeren”, terwijl Ruud en Martijn dat uitleggen, zie je bij beide heren de ogen glinsteren van enthousiasme en komt de jongen in hen weer tot leven.

Ook wat het aantal leden betreft kan de scouting in het jubileumjaar tevreden zijn. “We hebben al jaren tussen de 120 en 130 leden, maar dit jaar zijn we met 140. Daar zijn we blij mee. Zeker als je je realiseert dat van dit aantal ruim 90 jeugdleden zijn. Bovendien en daar zijn we ook heel trots op, is het kader van onze vereniging nagenoeg helemaal uit eigen opleiding. Het zijn allemaal scouts die als jeugdlid bij ons zijn begonnen en nu met veel plezier de jeugd van deze tijd begeleiden. Toch blijft het steeds een uitdaging om voldoende kaderleden te hebben. Dus als er oudere jeugd is die graag bij de scouting wil helpen, dan zijn ze van harte welkom.”, zegt Ruud.

Het zal wel toeval zijn, maar dat Scouting Rooi juist in hun jubileumjaar een nieuwe blokhut krijgt is een geweldig cadeau. De oude blokhut is in 1963 gebouwd en voldoet helemaal niet meer aan de eisen van deze tijd. “Je kunt tussen de kozijnen en de muur naar buiten kijken. Het sanitair voldoet niet en de toegankelijkheid is voor mensen met een beperking een ramp”, legt Ruud uit. Ruud is binnen de scouting degene die de kar rond de nieuwe blokhut trekt. “De blokhut is een ontwerp van Architectenbureau Huizenhoog uit Schijndel. Het is een heel bijzonder ontwerp waar zowel de gemeente als wij enthousiast over zijn. Overigens ook over de wijze van samenwerking met de gemeente hebben we alleen maar lof. Als de bouw, die in het derde kwartaal van dit jaar begint, net zo goed gaat als de voorbereiding dan komt het helemaal goed”, zo sluiten Martijn en Ruud af.

Afbeelding
Afbeelding