Lex dendert langs de zijlijn.
Lex dendert langs de zijlijn.

Lex Bekkers naar hoogste hockeyklasse van Nederland

Sport Sport

Sint-Oedenrode - “We waren beter, maar d’r in dat telt”, zegt Lex Bekkers (18) heel realistisch. Het is twee dagen na de belangrijkste wedstrijd uit zijn loopbaan tot nu toe. Met de A1 van de Eindhovense tophockeyclub Oranje Rood speelde hij tegen Amsterdam. Ze verloren nipt met 2-1 en nog steeds baalt de jonge Rooienaar als een stekker. Toch gloort er goed weer aan de horizon. Lex mag zich volgend jaar gaan bewijzen in het vaandelteam van de club. Hij gaat spelen in de Hoofdklasse, de allerhoogste klasse van Nederland.

Door: Jeroen van de Sande

Lex hockeyt al vanaf zijn vijfde jaar. Eigenlijk is hij altijd vol gas gegaan en toen hij merkte dat hij het bovengemiddeld goed kon, heeft hij er veel voor gelaten. Dat is binnen zijn vriendenkring normaal, want er zitten meer jongens in die op hoog niveau sporten, zoals de voetballer Sil Swinkels die in Engeland bij Aston Villa speelt. 

Waarom hockey?
“Het is een vlug en tactisch spel, dat trekt me aan. Door tactisch te spelen kun je wedstrijden winnen. Het maakt veel uit of je in de mandekking speelt, of in de zone verdedigd. Liever speel ik zone, dan hoef ik niet zoveel te rennen, haha.”

Dat zegt iemand die wordt geacht flink wat meters te maken langs de lijn. Je bent toch omgeturnd van centrale verdediger tot rechtsback. Wat vond je daarvan?
“In het begin vond ik dat echt een straf, maar toen het seizoen vorderde vond ik het steeds leuker worden. Voor mijn lengte (1.95m) ben ik behoorlijk snel. Omdat ik iedereen makkelijk voorbij kwam, werd ik meer en meer ingespeeld. Ook geeft die positie me meer kans in het eerste elftal.”

Maak je daar kans op een basisplaats?
“Heel eerlijk gezegd, wordt dat in het begin een lastig verhaal. Ik zal nog flink wat wedstrijden in het tweede elftal spelen. Dat vind ik niet erg, want ook daar kan ik ervaring opdoen en er zullen veel van mijn huidige teamgenoten spelen. Toch weet je het maar nooit. Als ik het goed doe en er valt iemand uit, dan moet ik er staan. Als ik het dan goed doe…”

Een test wees uit dat je de snelste van je team bent. Hoe krijg je dat vooral elkaar als lange man?
“Twee jaar geleden kwam ik via mijn ouders in contact met personal trainer Gert-Jan van Dijk. Hij liet me in het losse zand trainen. Ik kreeg echt training in looptechniek en dat heeft heel goed gewerkt. Sindsdien heb ik flink wat stappen gezet.”

Vind je het spannend om bij het eerste aan te sluiten?
“Nu niet meer. Ik heb al regelmatig meegetraind en de meeste spelers ken ik al. Ik kom ze op de club regelmatig tegen. De ervaren jongens hebben me vanaf het eerste moment geholpen en tips gegeven. Ook zorgen ze er voor dat je je op je gemak voelt.”

Je krijgt een contract van een jaar bij Oranje Rood. Kan je daar als hockeyer van leven?
“Haha, nee het is geen voetbal. Dat is natuurlijk wel jammer, maar je verandert er niets aan. In voetbal gaat nu eenmaal veel meer geld om. De echte toppers binnen het hockey kunnen er goed van leven, maar dat komt dan ook door de sponsorgelden. Ach, voor mij is het niet de doelstelling. Ik wil vooral sportief slagen.”

Wat is je ambitie, je doel?
“Ik heb vanaf mijn vijfde al geroepen dat ik ooit eens zou willen meedoen aan de Olympische Spelen. Natuurlijk is dat heel lastig, maar het blijft een doel. Ook wil ik graag een interland achter mijn naam. Ik heb al eens enkele weken bij Oranje Onder-18 mogen spelen, maar ik ben toen afgevallen, omdat ze veel verdedigers hadden en ik er net bij kwam kijken.”

Hoe kijk je terug op je jeugdjaren in het hockey?
“Het doet me meer dan ik had verwacht. Afgelopen zaterdag moest ik wel even een traantje wegpinken toen ik besefte dat het mijn laatste jeugdwedstrijd was. Het kwam ook door de steun van familie en vrienden die allemaal kwamen kijken. Ook al wonnen we niet. Dat zij er waren, was echt geweldig.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding