Afbeelding

vv Nijnsel/TVE Reclame verkent mogelijkheden ‘Special Talents’

Sport Sport

Nijnsel - ‘Lol hebben in het voetbal.’ Zou er een voetbalvereniging zijn waar deze open deur niet ergens ver bovenin zijn mission statement staat? Misschien niet letterlijk, maar het is wel de rode draad, zeker bij het jeugdvoetbal. Voor veel kinderen is het een vanzelfsprekendheid: je meldt je aan, je geeft het rekeningnummer op van je ouders voor de contributie en iemand belt je wel hoe laat je waar moet zijn voor de training. En daar hoor je later wel weer wat het op zaterdag wordt. Kat in het bakje. Maar goed, je zag het goed: ‘voor veel kinderen’. Maar er zijn ook andere kinderen, tegenwoordig worden deze aangeduid als ‘kinderen met een rugzakje’. Er mankeert iets aan in die zin, ze zijn niet helemaal in balans. Ze zijn daarom in meer of mindere zin beperkt. En dan heb je het vlug lastig. Acceptatie ligt niet bepaald voor de hand. De huidige maatschappij lijkt meer geschikt voor succesvolle kids zonder beperking; hoge punten op school, uitblinken in sport, vader en moeder zijn trots op je.

Enkele bestuurs- en commissieleden van vv Nijnsel/TVE Reclame hadden recent een gesprek met twee enthousiaste gasten die zowel bij FC Eindhoven als rksv Nuenen een programma hebben opgezet voor ‘Special Talents’, een treffende naam voor jonge gasten met een beperking. Want speciaal zijn ze en iedereen heeft wel een al dan niet verborgen talent: het accepteren van elkaar, het niet op elkaar vitten. En juist deze belangrijke eigenschappen bezitten deze ‘special talents’ in hoge mate. Ze komen bij genoemde verenigingen één keer per week bij elkaar en komen maar voor één ding: lol hebben met elkaar met behulp van een bal. Hoe simpel kan het zijn. Veel van deze kinderen willen wel maar durven niet. Of hun ouders zijn terughoudend, ook dat snapt iedereen.
De twee coördinatoren staken een enthousiast verhaal af over hun activiteiten en wat ze ermee hebben bereikt. Zonder het mooier voor te stellen dan het is. Maar mooi is het wel. vv Nijnsel gaat nu bekijken wat de mogelijkheden zijn om deze special talents naar het eigen sportpark te krijgen. Ze hebben een prima kunstgrasveld en dat is een van de randvoorwaarden om kans van slagen te hebben. De talenten willen namelijk elke week komen en een bordje ‘vandaag afgelast’ kunnen ze niet behappen. Ze hebben nog het nodige huiswerk te doen, een aantal verkennende gesprekken te voeren maar de inzet zou kunnen zijn om in mei/juni een pilot te organiseren van bijvoorbeeld een viertal middagen met een beperkt aantal kinderen. En dat laatste betekent natuurlijk ook nog een stukje werving. De club laat het idee even landen, gaan met elkaar in gesprek en wie weet biedt vv Nijnsel/TVE Reclame straks onderdak aan een groep bijzondere talenten die de kans krijgt om op Den Eimert hun rugzakje even aan de kant te leggen.