Tonnie op een foto uit 2018.
Tonnie op een foto uit 2018. Foto: Jos van Nunen

103-Jarige Tonnie van Beek - Van den Tillaar overleden

Rouw Rouw

Sint-Oedenrode – Na een kort ziekbed is de 103-jarige Tonnie van Beek- Van den Tillaar overleden. Tot op het laatste moment was ze helder van geest.

Tonnie heeft in haar jonge jaren een rol gespeeld die destijds voor weinig jonge dorpsvrouwen was weggelegd. Ze ging na de lagere school niet direct aan het werk of naar de huishoudschool, maar deed een middenstandsopleiding. Reeds op haar 17e gaf ze leiding aan 50 sigarenmaakstertjes bij Mignot & de Block. Ook in de daarop volgende jaren hebben veel Rooienaren haar leren kennen. “Maar daar leeft er bijna geen een meer van” werpt ze tegen in een interview met MooiRooi in 2018.

Uitvoerig schetst haar neef Harrie in dat interview de geschiedenis van familie Van den Tillaar, een naam die overal in de regio opduikt. De familieband, waar iedereen heeft gewoond, de 60-jarige bruiloft van Tonnie’s ouders in 1939, Tonnie’s man Thom die eerst bloemen reed en daarna meubels vervoerde naar Geneve voor de NV ODA . Mogelijk gaat er nu een lampje branden bij een paar oudere Rooienaren, maar dat zal vooral het geval zijn bij het noemen van Rijschool van Beek, die begon in 1961. “Daar heeft zowat half Rooi gelest” vertelt Harrie. “In mooie Fords, Anglia, 15M en later 20M.” Later verhuisde het stel naar de Schijndelseweg. Daar ging oom Thom paarden fokken maar pakte ook zijn (andere) oude liefde weer op, en ging zelf bloemen kweken. In 1983 verhuisden ze naar de Ollandseweg, waar oom Thom na een kort ziekbed in 2006 overleed.

Meerdere mensen uit de familie hebben, net als Tonnie, een respectabele leeftijd bereikt. Ome Jan werd 101, tante Hanneke 97, ome Janus 94, ome Hannes 93 en oudtante Jennemien 92. Het huwelijk van Tonnie en Thom is kinderloos gebleven.