Irda (l) en Marion.
Irda (l) en Marion.

Kartrekker Rooise SamenLoop voor Hoop overleden

Rouw Rouw

Sint-Oedenrode – Eén van de kartrekkers van de Rooise SamenLoop voor Hoop, Irda Habraken, is woensdagochtend vroeg overleden. Na een lang ziekbed heeft ze de strijd uiteindelijk op moeten geven.

Ergens in 2017 kwamen Irda Habraken en Marion van de Ven op het idee om een SamenLoop voor Hoop te organiseren in Sint-Oedenrode. Allebei hadden ze op een eigen manier met de ernstige ziekte kanker te maken. Daarom wilden ze zich inzetten om geld in te zamelen voor het KWF. Een start was gemaakt en Irda en Marion konden toen nog niet bevroeden wat het los zou maken in dit dorp.

De startbijeenkomst was direct een schot in de roos. Meer dan honderd vrijwilligers meldden zich aan om de koe bij de hoorns te vatten. Een plan werd gesmeed, een datum geprikt. Een datum waar Irda onzeker over was of ze dat wel zou halen. Ze toonde zich echter altijd vastberaden om er bij te zijn. Dat lukte en Inmiddels zijn we anderhalf jaar na het eerste weekend van september, het weekend dat SamenLoop voor Hoop Sint-Oedenrode in het centrum van het dorp plaatsvond.

Het is dan ook niet voor niets dat Irda wordt bestempeld als een echter knokker, een doorzetter pur sang, een voorbeeld voor velen. Dat hebben familie, vrienden en al die vrijwilligers van de SamenLoop voor Hoop ervaren in de cyclus naar het evenement toe en de geweldige afronding daarvan. Irda en Marion waren echte aanjagers. Het was een lange periode van hard werken voor veel Rooienaren en het duo toonde zich actief, betrokken en standvastig. Recht door zee, maar altijd met humor, respect en een duidelijk doel voor ogen. Vooral dankzij deze eigenschappen is het evenement het paradepaardje van het KWF geworden. "Dit wordt nooit meer overtroffen", sprak één van de afgevaardigden van de stichting. Het mes sneed ook aan twee kanten, want als Irda en/of Marion het even niet zagen zitten, waren er altijd wel mensen die hen opbeurden. 'Alles komt goed'! werd hen dan verteld.

Alles kwam ook goed, maar ook weer niet. De ziekte bleef aanwezig en dat was een harde realiteit. Toch heeft Irda er voor gezorgd dat mensen hebben leren relativeren en dat er heel veel mogelijk is met de juiste mindset. 'Never give up' was haar motto. Soms is dat niet genoeg. Dat is de donkere kant van het leven. De indruk die Irda heeft achtergelaten is in ieder geval onuitwisbaar.

Vrijdag volgt op deze website meer informatie over de manier waarop je afscheid kunt nemen van Irda. Houd daarom MooiRooi.nl in de gaten.