Goedgemutst wordt het zand bij de boom geschoven.
Goedgemutst wordt het zand bij de boom geschoven. Foto: Jos van Nunen 2023

Parkeerproblemen voor even vergeten: “Kijk eens hoe mooi de Markt is geworden!”

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - De bomen die donderdagmorgen de Markt op werden gereden, symboliseerden de spreekwoordelijke puntjes die nog op de i gezet moeten worden. De totaal vernieuwde Markt is zo goed als af en daarom werd aan het einde van donderdagmiddag een officiële opening ingepland. De parkeerproblemen werden voor even vergeten.

In weer en wind is er keihard gewerkt door firma Van Mensvoort om het dorpsplein op tijd af te krijgen. “Soms is er bijna dag en nacht gewerkt”, geeft wethouder Van Burgsteden respectvol aan in zijn speech. Misschien dat daarom de plechtigheid in het donker was gepland, maar de camera’s kregen het toch voor elkaar om alles goed vast te leggen. De wethouder gooide samen met Harm van den Hoogenhoff (directeur Van Mensvoort) en Diana van de Rijt – Goudsmit (voorzitter centrummanagement) een extra laag zand over een net geplaatste boom, dichtbij de kiosk.

Van de Rijt kon niet wachten om na de heren haar zegje te mogen doen. “Eindelijk is het zover. Er is beloofd om eind november klaar te zijn en kijk eens hoe mooi het is geworden. Als Centrummanagement zijn we namens de winkeliers en de horeca erg trots op deze nieuwe Markt. Hij is heel feestelijk en mooi, ook al moeten de laatste puntjes nog op de i worden gezet. Wat ons betreft is het één van de mooiste markten geworden, van Brabant, maar misschien wel van Nederland.”

Met deze officiële daad komt er bijna een einde aan een intensief traject vanaf 2020, toen besloten werd om het hart van Sint-Oedenrode te vernieuwen. Er werd een manier gevonden om in coronatijd de bevolking te betrekken bij het uitwerken van het plan. Uiteindelijk is er een duurzaam plein komen te liggen. Volgens de wethouder gaan de bomen honderd jaar mee en Van den Hoogenhoff is er negen maanden gewerkt en kan de Markt er negentig jaar tegen. Het enige smetje is nog het parkeerprobleem waar Rooi op dit moment mee te kampen heeft. Omdat de Albert Heijn nog niet is verhuisd en omdat de beloofde zestig extra parkeerplaatsen aan de Neul nog niet klaar zijn, is besloten om het geplande autovrije gedeelte van de nieuwe Markt nog te gebruiken als parkeerplaats. Al is dat komende week alweer afgelopen omdat Rooice gebouwd gaat worden. Dat is echter van latere zorg. Deze donderdag is vooral met trots gekeken naar het eindresultaat van een intensieve verbouwing van het Rooise dorpsplein.

Afbeelding