Adrie Vervoort (links) vult de flesjes en Gerard Kuijpers plaats de kroonkurken
Adrie Vervoort (links) vult de flesjes en Gerard Kuijpers plaats de kroonkurken Foto: Hans van den Wijngaard

Rooise RBM-brouwers vieren groots hun eerste lustrum

Roois nieuws

Sint-Oedenrode – Het is dit jaar alweer vijf jaar geleden dat de enige echte - geregistreerde - Rooise bierbrouwerij, de RBM-brouwerij werd opgericht. Zes vrienden die deel uitmaakten van de in ruste verkerende band Private Circle, wilden samen weer wat doen. Het werd bierbrouwen en inmiddels hebben de Rooise brouwers een mooie jaarproductie van maar liefst 53 hectoliter, verdeeld over acht verschillende soorten en smaken. Nadat éen van de brouwvrienden, Marijn van der Burgt, naar Spanje verhuisde, werd Ton Kanters in de brouwersgroep gevraagd. Op 30 april vieren zij het vijfjarige bestaan in en voor hun Ringbobbel Bier Mate brouwerij bij de Gasthuishoeve aan het Kremselen.

“Nadat we met Private Circle waren gestopt of eigenlijk een sabbatical namen, troffen we elkaar nog steeds een keer per maand. Elke eerste zaterdag van de maand pikten we een terras. Al snel ontstond het idee dat we weer iets moesten gaan doen. Het werd brouwen. Gerard Kuijpers had al eens ooit bier gebrouwen en dat zouden we nu maar eens met zijn allen gaan doen”, legt voorzitter Johan van de Pol uit. “Ergens rond de jaarwisseling van 2017/2018 zijn we voorzichtig begonnen, gewoon bij Gerard thuis in de garage. Omdat het eerste bier goed smaakte en we plezier in het brouwen hadden, zijn we op zoek gegaan naar een ruimte. Rinus van der Heijden had en heeft nog steeds goede contacten met Eric van den Hurk van de Gasthuishoeve en zo konden we in het rechterdeel van het model van de Paulusgasthuisjes onze brouwerij starten. Eerst alleen vooraan, maar het plezier en succes waren dermate groot dat we onze ruimte achter uit hebben kunnen breiden. Daar hebben we nu o.a. twee professionele koelingen”.

“Als we iets doen, dan doen we het goed”, vervolgt Ton Kanters. “We willen zeker weten dat onze klanten een goed biertje krijgen. 

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Zondag 30 april staan de brouwers van RBM stil bij hun eerste lustrum. Vanaf 14:00 uur ontvangen zij bevriende brouwers, Rooienaren en ieder ander die belangstelling heeft voor de brouwerij en hun producten. Zelfs de oude liefde: het maken van muziek met de band ‘Private Circle’ leeft weer op. Toegang is gratis en iedereen is welkom.

Flesje voor flesje wordt met de hand gevuld
Zo de kroonkurk zit er op
Afbeelding