Afbeelding

Gemeente Meierijstad bereidt zich voor op de jaarwisseling

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - De gemeente Meierijstad wenst iedereen een fijne jaarwisseling en doet er alles aan om overlast door vuurwerk aan te pakken. De komende periode zijn politie en de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) op pad om op verschillende locaties en tijden te controleren op het afsteken van vuurwerk. Uit voorzorg verwijdert de gemeente rond de jaarwisseling een groot aantal afvalbakken en kledingcontainers of dicht deze af. 

Vuurwerk mag van zaterdag 31 december 18.00 uur tot zondag 1 januari 02.00 uur afgestoken worden. Deze afsteektijden zijn landelijk vastgesteld. Minderjarigen (tussen 12- 18 jaar) die buiten deze tijden vuurwerk afsteken kunnen rekenen op een taak- en of leerstraf en worden verwezen Halt. De Halt-straf is een korte en snelle aanpak waarbij Halt de jongere confronteert met het eigen gedrag en de gevolgen daarvan. Meerderjarigen krijgen een geldboete. In alle gevallen geldt dat het vuurwerk in beslag wordt genomen. Bij schade aan bijvoorbeeld prullenbakken, bankjes of andere zaken, doet de gemeente altijd aangifte en verhaalt de schade op de veroorzaker.

Overlast melden?
Ervaart u nu al vuurwerkoverlast? Maak dan een melding via de Mijngemeenteapp. Heeft u nog geen app gedownload, kijk dan op https://www.meierijstad.nl/melden hoe u dat moet doen. Ook kunt u overlast melden via het reguliere nummer van de politie: 0900 – 8844. Help letsel voorkomen De meeste ongevallen met vuurwerkletsel gebeuren op Nieuwjaarsdag met vuurwerk dat niet is afgegaan. De slachtoffers zijn meestal jongeren tussen de 10 en 19 jaar. Ruim daarom (uw) vuurwerk direct op, de gemeente doet dat niet. U kunt hiervoor gebruik maken van de speciale afvalzakken. Deze zakken zijn te verkrijgen bij de plaatselijke vuurwerkverkoopadressen en u kunt deze gratis kwijt in de maand januari bij de gemeentelijke milieustraat.

Op de website https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/vuurwerk/regels-vuurwerk kunt u lezen welk vuurwerk er in Nederland is toegestaan en waar en wanneer u deze kunt kopen