Afbeelding

Renate woont in Zuid-Afrika: “Negen maanden zomer”

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Je koffers pakken en het avontuur aangaan in het buitenland, je moet het maar durven. Meerdere Rooienaren wagen die sprong in het diepe. Ze ruilen Sint-Oedenrode in voor een nieuw thuisland, voor even of voor altijd. Renate Peters nam die duik in het diepe en vertrok in 2018 naar Zuid-Afrika.

“Het is een mooi en bijzonder land”, vertelt Renate gelukkig. Ze waardeert de natuur, cultuur en mensen enorm. Het is anders dan Nederland, maar daar was ze stiekem ook wel naar op zoek. Voor een internationale opdracht voor haar MBA opleiding vertrok ze in 2016 naar Zimbabwe, het buurland van Zuid-Afrika. “Ik heb daar een bijzondere tijd gehad en iemand leren kennen. Dan leef je nog in de waan dat het voor even is, tot ik weer terug zou keren naar Nederland”, blikt ze terug.

Eenmaal in Nederland bleef het contact nog warm. Renate zat in het traject om een nieuwe baan te vinden. “Ik had weinig verplichtingen, dus ben ik nog een keer terug gegaan.” Zimbabwe is moeilijk te bereiken omdat er geen rechtstreekse vluchten gaan. Daarom zocht Renate haar liefde en zijn familie op in Zuid-Afrika. “Dat werd een gewoonte. Ik ben twee jaar op en neer gereisd en heb veel van Zuid-Afrika gezien”, aldus de Rooienaar. Op een gegeven moment hakte ze de knoop door, ze vond een baan in Johannesburg en vervolgens verhuisde ze naar Zuid-Afrika. Niet alleen voor de liefde, maar ook omdat het land en haar mensen haar hart hadden verovered.. Inmiddels zijn ze niet meer samen, maar toch blijft Renate in Zuid-Afrika.

Renate werkt in IT en ondersteunt een Nederlandse Bank. Hier werken nog meer Nederlanders. “Ik maak sowieso makkelijk contact. Het leren kennen van de mensen hier ging heel makkelijk, ook mede dankzij mijn baan.” Alles is anders in Zuid-Afrika in vergelijking met Nederland. Toch mist ze haar geboorteland niet. “Het is hier veel relaxter. In Nederland zijn we gehaast en gestresst. Hier is alles spontaner en minder gepland en georganiseerd.” Zo is het negen maanden zomer in Zuid-Afrika, maar lang licht is het niet. Renate mist dan ook de lange zomeravonden op het terras of in de tuin samen met vrienden en familie. “In het weekend braaien we vaak”, lacht ze. “Dat is barbecueën. We spreken dat in de ochtend af en wie zin heeft kan komen. Iedereen is welkom. In Nederland plan je zoiets een half jaar van te voren.”

Renate ziet zichzelf niet snel terugkeren naar Nederland. “Ik heb het erg naar mijn zin hier, ik heb zelfs een huis gekocht!”