Zo komt de Philippusstraat eruit te zien.
Zo komt de Philippusstraat eruit te zien.

Van groenste dorp naar Kleurrijk Sint-Oedenrode

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Jarenlang heeft Sint-Oedenrode gepronkt met de erkenning van het groenste dorp. Inmiddels is dat alweer 22 jaar geleden, maar wat de Rooienaren betreft is dat natuurlijk nog steeds zo. Dankzij deze prijs hebben we veel toeristen mogen ontvangen. Uit Nederland, maar ook ver daarbuiten. Inmiddels is Sint-Oedenrode onderdeel geworden van Meierijstad en is onderkend dat Sint-Oedenrode dé toeristische trekpleister moet zijn binnen de gemeente. Ook is vastgesteld binnen het gemeentebestuur dat hier een nieuwe boost voor nodig is. Natuurlijk! Sint-Oedenrode heeft in samenwerking met Kunststichting Meierijstad de opdracht gekregen om een concreet voorstel te doen. Een kerngroep heeft hier een concreet plan voor uitgewerkt om verder vorm aan te geven.

Enige tijd geleden zijn verschillende gerenommeerde designbureaus ingeschakeld, die in samenwerking met diverse hogescholen, meerdere ideeën hebben uitgewerkt. Ieder bureau heeft een moodboard gemaakt van Sint-Oedenrode als toeristische trekpleister in het jaar 2025. Uit de voorstellen is een bepaald thema gedefinieerd wat centraal staat in de transformatie van het dorp. Het resultaat is een thema dat de verandering echt karakteriseert: Kleurrijk Sint-Oedenrode. Voorzitter van Natuurlijk! Sint-Oedenrode, Martin van Hastenberg, legt in een video uit wat er gaat gebeuren. Van Hastenberg: “Mensen hebben behoefte aan kleur. Zeker in deze tijd. Van kleur worden mensen gelukkig. In de zomer is ons dorp altijd kleurrijk en gezellig. De inwoners en bezoekers zijn dan blij. Het idee is nu om die zomer(kleuren) voor het hele jaar naar Rooi te halen. Ook in de winter ziet Sint-Oedenrode er dan zomers uit. Het dorp is daardoor aantrekkelijker en de bezoekers en bewoners worden op deze manier letterlijk gelukkiger. Toch?” Met veel enthousiasme is dit centrale thema onthaald en is er goedkeuring gegeven om dit verder uit te werken. Afgelopen weken is er afstemming geweest over de pilot met de gemeente en is goedkeuring verkregen voor de realisatie. Met trots presenteert Natuurlijk! Sint-Oedenrode de pilot en geven ze alvast een inkijk in wat nog komen gaat.

De pilot bestaat uit twee onderdelen met kleur en vrolijkheid als rode draad. De Philippusstraat is dé doorgang van Rooi. Mensen vragen wel eens: “aan welke kant van het dorp woon jij?” Symbolisch gaan ze daarom proberen deze toegang van en naar het centrum zo veel mogelijk kleur te geven. Om het centrum van Rooi ook aantrekkelijker te maken voor recreatie wordt de Molenwiel getransformeerd naar een echt stadstrand. Een trekpleister die in veel andere gemeentes zeer gewaardeerd is. In plaats van gras zal zand de basis zijn, samen met palmbomen en strandstoelen is dit de plek voor een relaxt uitje.

Na de pilot zal het thema kleur ook de basis vormen voor een nieuwe wandelroute door het dorp. De route leidt langs bekende Rooise publiekstrekkers. Daarnaast zullen kleurrijke plekken de route nog aantrekkelijker maken: -de Ahrend als groene parel, een lichtshow in het Kasteelpark en kunst op de Odaschool. In het filmpje onder de QR-code wordt er meer over uitgelegd.

Natuurlijk! Sint-Oedenrode staat open voor nog meer ideeën. De organisatie wil alle Rooienaren vragen om aanvullende ideeën op te sturen. Reacties? kleurrijkrooi@natuurlijksintoedenrode.nl.. info: www.natuurlijksintoedenrode.nl  

Nieuw design voor Odaschool.