Thom van Gerwen (l) en Brent van de Wijdeven (r).
Thom van Gerwen (l) en Brent van de Wijdeven (r). Foto: Nienke Habraken

Brent en Thom zetten zich in voor Oekraïne: “Zoveel mogelijk mensen ophalen”

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Zaterdag 25 maart vertrekken Brent van de Wijdeven en Thom van Gerwen naar Warschau. Hun doel is om zoveel mogelijk Oekraïense vluchtelingen veilig mee te brengen naar Nederland. Een spannend avontuur, waar ze nog hulp bij kunnen gebruiken. Zo zijn de jonge Rooienaren vooral op zoek naar brandstof, personenbusjes of touringcars waarmee ze naar Polen kunnen rijden.

“Op Facebook kwam ik in contact met iemand die naar de Poolse grens ging om daar dierenvoeding en -medicatie te lossen. Ik vind dieren hartstikke belangrijk, maar wil ook wat voor mensen betekenen”, vertelt Thom. Samen met Brent ging hij aan de slag. De recent afgestudeerden willen hun tijd goed gebruiken en besloten om een actie op touw te zetten. “Het plan is om naar Warschau te rijden, met zoveel mogelijk bussen als kan. Daar is een groot opvangcentrum waar momenteel 90.000 vluchtelingen zitten”, legt Brent uit. Dit zijn vooral ouderen, vrouwen en jonge kinderen.

Tot nu toe hebben ze vier 9-persoonsbussen inclusief brandstof geregeld. Maar de mannen zijn nog op zoek naar meer personenbusjes en/of touringcars zodat ze zoveel mogelijk mensen mee terug kunnen nemen. Ook hebben ze twee tolken geregeld die met hen meegaan, zij kunnen de mensen geruststellen en lokale autoriteiten overtuigen dat de jongens met goede bedoelingen komen. Chauffeurs hebben ze genoeg. “Al onze vrienden helpen mee. De chauffeurs zijn bijna allemaal vrienden of kennissen van vroeger”, vertelt Brent. Ze vinden het vooral belangrijk dat ze mensen op een veilige manier mee terug kunnen nemen en de zekerheid hebben dat de Oekraïners een verblijf hebben. 

Particulieren kunnen ook hun steentje bijdragen. Sinds donderdag hebben ze een GoFundMe opgezet, ook kunnen mensen geld doneren via een open betaalverzoek. Na één dag hebben de Rooienaren al meer dan 2.400 euro opgehaald. Dit wordt onder andere gebruikt om de benzinekosten en huur van personenbussen te dekken. Vooral dit laatste hopen ze nog via steun op te verzamelen.
Ook kan je een jerrycan, warme maaltijd of benzine sponsoren door middel van een Brabant voor Oekraïne NFT te kopen. “Babyvoeding, luiers, toiletpapier, EHBO-materiaal, vrouwelijke hygiëneproducten, water, medicijnen en houdbaar voedsel willen we op de heenweg meenemen”, aldus Thom. Deze producten kunnen mensen afgeven op de Zijtaartseweg 15 in Sint-Oedenrode, of in overleg bij een van de mannen thuis. Via Facebook en Instagram kan men contact opnemen met Brent en Thom.

De rit is veertien uur heen en veertien uur terug. In het opvangcentrum wordt hun identiteit gecheckt. “Dan moeten we daar nog mensen overuigen om met ons mee te gaan. We hebben geen idee hoe lang dat gaat duren. We zijn alleen al 28 uur kwijt met puur reizen. We hebben zeker twee chauffeurs per wagen.” Brent en Thom zijn gewaarschuwd voor de heftige situatie in Warschau. “Het wordt geen leuke trip. We weten niet wat we gaan treffen.” Ze sluiten af met een oproep: “Als mensen ons kunnen connecten met iemand die busjes heeft of voor opvang zorgt, is dat geweldig. Hoe meer schouders eronder, hoe makkelijker en groter het gedragen kan worden.”