Iveke in de ton.
Iveke in de ton.

Positieveke: “Ik heb veel over Rooi gehoord”

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Haar bijnaam is ‘positi(e)veke’ en dat slaat niet alleen op haar naam. Als je haar aan de telefoon hebt, voel je de lach er doorheen. Dat is wel handig voor een tonprater, want dat is ze in haar vrije tijd. Komend weekend stormt ze voor het eerst het podium van De Beurs op. Dan hoort ze officieel bij het illustere rijtje tonpraters die haar voor gingen in het programma van De Rooise Klompenklets. “Ik heb veel over Rooi gehoord”, zegt Iveke opgewonden.

Wij zijn dan natuurlijk erg benieuwd wat ze dan gehoord heeft. “De sfeer, dat het zo goed geregeld is, eigenlijk niets dan lof”, legt de geboren Esbeekse uit. Ze kijkt er erg naar uit om mee te doen aan De Rooise Klompenklets en hoopt dat er een klik is met de zaal. “Dat weet je nooit zeker, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt.”

Iveke is mateloos populair in haar eigen omgeving. Ze treedt al twintig jaar op als tonprater. “Ik nam dan natuurlijk lokale onderwerpen op de hak. Dat sloeg altijd erg aan. Daarom vroegen buurdorpen me ook. Dan paste ik de buut daar op aan. Op een gegeven moment heb ik een algemene buut geschreven en daarmee won ik een concours. Dat smaakte naar meer. Ik vond het eigenlijk wel leuk om op andere plekken op te gaan treden.” Ze haalde de finale van het bekende Keiebijters-toernooi in Helmond en zit nu in de finale van Brabant. Het maakt haar gewild, ook in Sint-Oedenrode. De organisatie scout als een bezetene en wist haar snel vast te leggen.

Het typetje dat Iveke in Rooi gaat vertolken is DAFne Diesel. Je raadt het al… een vrachtwagenchauffeuse. Wat kan Sint-Oedenrode van haar verwachten? “Vooral veel flauwe woordgrappen en ik probeer altijd scherp uit de hoek te komen. Ik heb er zin in!”

De Rooise Klompenklets vindt komende zaterdag en zondag plaats in De Beurs. Er zijn nog steeds kaarten te koop en deze zijn verkrijgbaar bij AnyTyme de Beurs. Daarnaast een line-up van bekenden: Berry Knapen, Twan van Oers, Dirk Kouwenberg, Hans van Baarschot en Freddy van de Elzen