In Rooi kun je eigenlijk alles eten

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Nog zo'n anderhalve week te gaan en dan is het eerste Rooise Fashion & Food Festival een feit. Tijdens het laatste weekend van maart staat ons dorp geheel in het teken van mode en eten. Speciaal voor dat festival wordt op de Markt een grote tent geplaatst. Vorige week besteedden we in DeMooiRooiKrant aandacht aan Fashion. Deze week staat Food centraal en over eten in Rooi valt veel te vertellen, zo blijkt wel.

De Rooise horeca biedt voor iedereen en voor elke smaak wel de mogelijkheid om buiten de deur te eten. Of je nu een dikke portemonnee of smalle beurs hebt, er is altijd wel een gelegenheid om te eten. Gewone Hollandse kost of een keer iets exotisch proeven, het kan in Sint-Oedenrode. De Rooienaren weten dat al jaren, maar ook gasten van buiten ons dorp weten de Rooise horeca steeds vaker te vinden. "Buiten de deur gaan eten is tegenwoordig niet iets exclusiefs. Twintig jaar geleden aten de meeste mensen hooguit één keer per jaar buiten de deur. Tegenwoordig zien we veel gasten meerdere keren per jaar komen. Buitenshuis eten is zeker geen gemeengoed, maar echt exclusief is uit eten ook niet meer. In tegenstelling tot vroeger zie je nu ook steeds vaker jeugdigen die lekker komen eten", vertellen de Rooise gastronomen.

"Nederland is culinair rijker geworden. De biefstuk met pepersaus en de varkenshaas met champignons zijn nog steeds lekker. Maar onze gasten vragen tegenwoordig, geïnspireerd door de vele culinaire televisieprogramma's, andere gerechten. De gast heeft tegenwoordig keuze uit beter op elkaar afgestemde veelzijdige gerechten. Daarop heeft onze multiculturele samenleving zeker haar invloed gehad. Maar ook 'vergeten' groenten zoals pastinaak, koolraap en schorseneer zien we weer steeds vaker terug in de keuken". Naast buitenlandse en traditionele invloeden heeft ook onze eigen regio een rol in de keuken. Waarom zouden we ingrediënten die, als ze ook om de hoek verkrijgbaar zijn, van ver gaan halen. Maar naast de regionale ingrediënten worden ook streekproducten zoals wijn en bier regelmatig door de 'lekkerbekken' in de Rooise restaurants gevraagd.

Tijdens het Fashion & Food Festival zijn zes Rooise gastronomen verantwoordelijk voor de inwendige mens. 'Thuis' in de eigen keuken worden de gerechten bereid en in de tent krijgen de opgemaakte borden de finishing touch. Ook voor het programma op zondag hebben de chefs al een idee. Bezoekers van de tent kunnen terwijl ze de modeshow bezoeken ook genieten van een lekker hapje.