Varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken

Roois nieuws

Sint-Oedenrode - Kom gezellig varkens kijken tijdens het Weekend van het Varken bij de Familie Van de Berkmortel in Sint Oedenrode op zaterdag 13 en zondag 14 september

Op zaterdag 13 en zondag 14 september 2014 is het weer zover: het Weekend van het Varken! Bij familie van den Berkmortel en nog 35 andere bedrijven in Nederland, kun je varkens kijken én vragen stellen over de varkenshouderij. Varkenshouders laten u zien hoe veilig en diervriendelijk hun dieren worden grootgebracht. De vorige editie in Sint-Oedenrode trok 3.000 bezoekers uit de regio en het programma is breed en gevarieerd opgezet voor het hele gezin! De toegang is gratis.

Hypermoderne varkenshouderij laat zien hoe diervriendelijk er wordt gewerkt
Tijdens het Weekend van het Varken kunt u een kijkje nemen achter de schermen op de bedrijven aan de Houtsestraat en Airborneweg in Aarle Rixtel en kunt u met eigen ogen zien hoe alles reilt en zeilt. Nadat de biggetjes worden geboren bij Berkmortel Breeding blijven ze 4 weken bij de moeder en gaan daarna naar de speenbiggen opvang. Gezondheid en welzijn staat centraal en daarom blijven broers en zussen zoveel mogelijk bij elkaar. Op het vleesvarkensbedrijf groeien de biggen op tot grote varkens. In onze moderne brijvoerkeuken verwerken we restproducten uit de humane industrie. Dit is gezond voer voor onze varkens en goed voor het milieu, het wordt nu immers geen afvalstroom. Natuurlijk is de boerderijwinkel “Ons Thuis” van Puur Brabant geopend. Bij Puur Brabant weet je precies wat je eet: ‘ons’ vlees van eigen boerderij tegen aantrekkelijke prijzen. Wij bieden een uitgebreid assortiment aan puur vers vlees en vers bereide vleesgerechten. Loop gerust eens binnen.

Heel veel gezellige activiteiten op het boerenerf
Op het varkensbedrijf van Van den Berkmortel worden de varkens op unieke wijze gehouden. Kom langs en ervaar het zelf. Stel je vragen. Bovendien zijn er allerlei gezellige activiteiten op het boerenerf om u en uw gezin van alles te laten beleven. Zo kunt u rondsnuffelen in de boerderijwinkel “Ons Thuis” van Puur Brabant en krijgt uitleg over voer en gezondheid van de varkens. Er is een prijsvraag “ Raad het gewicht” en “Wie ontwerpt de mooiste placemat” die te downloaden is via onze Facebook pagina. Kinderen kunnen er spelen in de maïsbak en jonge biggetjes knuffelen. Natuurlijk mag iedereen een kijkje nemen in de stal. Kinderen mogen ponyrijden en we geven informatie over de Nederlandse varkenshouderij via een bedrijfsfilm. Er rijdt een huifkar tussen de verschillende locaties van onze bedrijven. Natuurlijk wordt er ook voor een hapje en een drankje gezorgd. U bent welkom op zaterdag 13 september van 11.00 – 20.00 uur en zondag 14 september van 11.00 – 18.00 uur aan de Houtsestraat 17, 26 en Airborneweg 10 in Sint-Oedenrode. Op www.stapindestal.nl ziet u welke bedrijven nog meer hun deuren openen tijdens Weekend van het Varken.