Politie pakt verdachten supermarktkraken

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - In een eenheidsbreed onderzoek van de rechercheafdelingen van de politie in Eindhoven en 's-Hertogenbosch naar ramkraken bij supermarkten hield de politie woensdagochtend drie verdachten (21, 22 en 22 jaar) uit Eindhoven aan.

De beide rechercheafdelingen startten een gezamenlijk onderzoek toen begin 2014 bleek dat verspreid over het grondgebied van de Eenheid Oost-Brabant een groot aantal ramkraken bij supermarkten werden gepleegd, die een overeenkomstige werkwijze hadden. In bijna alle gevallen kwamen de daders binnen door een steen door een pui te gooien en waren sigaretten over het algemeen de buit. De daders hadden het vooral voorzien op winkels van Albert Heijn. De laatste tijd leek hun aandacht ook gericht op Kruidvat filialen, waar ze het gemunt hadden op parfum. Totaal verdenkt de politie hen op dit moment van ongeveer vijftig zaken, waarvan de laatste twee zelfs in de nacht voorafgaande aan hun geplande aanhouding werden gepleegd. De mannen zijn inmiddels in verzekering gesteld en worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris die beslist of ze voorlopig in de cel blijven.

Veel zaken en groot schadebedrag
In de loop van de tijd bleek de vermoedelijke betrokkenheid van deze drie verdachten. De politie sluit echter zeker niet uit dat in het vervolgonderzoek nog meer mensen worden aangehouden. Tijdens een actie op woensdagochtend, waarbij ongeveer 50 politiemensen zijn ingezet, werd het drietal in hun respectievelijke woningen opgepakt. Ook werd op deze adressen en op nog een vierde adres huiszoeking gedaan. Daarbij werden in elk geval spullen aangetroffen die bij de laatste kraken waren buitgemaakt. De recherche nam drie auto's in beslag, die door de mannen waarschijnlijk zijn gebruikt tijdens hun criminele activiteiten. Op basis van een eerste schatting maakte de groepering voor enkele tonnen euro's aan schade en buit. Waar de buit werd afgezet maakt deel uit van het nog lopende onderzoek.

Verspreid over Oost-Brabant
De politie onderzoek de betrokkenheid van de groepering bij inbraken in onder andere Eindhoven, waar een groot deel van de kraken plaatsvond, Budel, Bergeijk, St. Michielsgestel, St. Oedenrode, Schijndel, Oss, Boekel, Someren, Eersel en Geldermalsen, waar ze kort voor hun aanhouding actief waren geweest.