“Misschien kom ik nog terug voor een derde periode”

Roois nieuws
Sint-Oedenrode - Het knarsen van het grint onder mijn voeten verraadt dat ik er ben. De harde bel die ik door het lopen activeer doet daar een schepje bovenop. Jan heeft me totaal niet gehoord. Samen met een kameraad is hij geconcentreerd bezig met het opknappen van een oud Volkswagen busje. Dat automerk…. tekenend voor de persoon Jan Verhagen. Een man van het volk, die meerdere keren met voorkeursstemmen in de gemeenteraad is gekomen. Het CDA zal hem gaan missen, maar of dat andersom ook zo is?

Voorlopig nog niet. Jan heeft al enige tijd geleden laten weten dat hij stopt als gemeenteraadslid. “Maar misschien kom ik nog terug voor een derde periode”, zegt hij stellig terwijl hij zijn hoed nog even goed zet. Dat zou een stunt zijn. De oerpoliticus zat van 1982 tot 1994 in de raad voor de Rooise Partij en van 2002 tot nu verdedigt hij de kleuren van het CDA. Het lijkt Jan wel een uitdaging om in de nieuwe gemeente op te komen voor zijn ‘mooie Rooi’, zoals de levensgenieter het noemt. Jan laat het busje even voor wat het is en zet me aan de keukentafel voor een bakje koffie van zijn vrouw Maria.

Wat is je geheim Jan? Hoe komt het dat je altijd met voorkeursstemmen in de raad terecht bent gekomen?
“De laatste keer was ik inderdaad de enige buiten de lijsttrekkers om. De keer daarvoor werden ik en Antoon Buiting op die manier gekozen. Een geheim? Dat is er niet. Ik sta gewoon iedereen te woord. Op feestjes, tijdens de Kermis, op straat… Mensen beginnen over de politiek, hebben het vaak over de eigen problemen en willen dat kwijt. Ik wuif dat niet weg en ga in gesprek. Blijkbaar waarderen de mensen dat. Nu hoor je partijen vaak roepen dat ze de straat op moeten. Dat heb ik altijd al gedaan, maar dan onbewust.”

Je bent één van de vele raadsleden die de politiek (voorlopig) vaarwel zegt. Het is steeds moeilijker om nieuwe mensen aan te komen. Onderschatten ze de macht die ze kunnen uitoefenen?
“Misschien wel ja. Als raadslid kun je namelijk veel bereiken. Ik heb daar genoeg voorbeelden van. Zo’n vijf jaar geleden had de Koningin het in haar troonrede al over ‘Zorg voor elkaar’. Ik sprong daar destijds op in met een motie voor ‘gezonde mantelzorg’. Ik wilde dat ouders zonder medische verklaring in een mantelzorgwoning bij hun woning zouden mogen wonen. Ik kreeg aanvankelijk veel kritiek van collega-bestuurders, maar de motie werd aangenomen. Nu ben ik echt trots als ik op de Solex door het dorp rijd en zie hoe mantelzorg wordt toegepast.”

Daarmee heb je echt iets veranderd. Zijn er nog meer voorbeelden?
Lang hoeft Jan niet na te denken. Hij kent zijn stokpaardjes prima van buiten…”Ruud van Heugten, die nu deel uitmaakt van Gedeputeerde Staten (GS), is eens bij mij thuis geweest toen hij kamerlid was. Het ging over de zogenaamde ‘agrarische bedrijfswoning’. Tientallen agrariërs in het Rooise buitengebied, die hun stallen verkochten kwamen in de problemen. De woning en de bedrijfsgebouwen vormen namelijk een eenheid. Landelijk is de nieuwe vorm “Plattelandswoning” ingevoerd. De aanzet hiertoe is gegeven door CDA-Rooi .”

Je hebt wel eens vaker stof op doen waaien. Ik meen me te herinneren dat je eens met een schop de raadsvergadering bent binnengewandeld om je verhaal te doen?
Jan gniffelt, gevolgd door zijn karakteristieke lachje. “Soms moet je ergens de draak mee steken. Het ging toen over het bestemmingsplan buitengebied. Daarin stond dat je in grote delen van Rooi niet dieper de grond in mocht dan 35 centimeter. Ik zei in de vergadering ‘Ik heb geleerd dat je voor een goede bodemstructuur twee spades diep dient te spitten. Deze spade is 20 cm. Dus ik kom aan 40 cm. Wie controleert mij en hoe hoog is de boete?’ vroeg ik aan de wethouder. Ik zou de boel belachelijk maken, maar ik zie dat anders. Ik maakte gewoon op een leuke manier duidelijk dat deze diepte onwerkbaar is voor een goede grondbewerking en met name ook voor de boomteelt. Soms is het allemaal wat te saai. Een beetje leven in de brouwerij kan geen kwaad. Misschien wordt het dan wel weer wat drukker op de tribune, haha. Maar wat ik ook duidelijk wil maken, is dat als je jezelf in een zaak verdiept vaak gezegd wordt dat je lastig bent. Maar als je het niet doet, krijgt de raad de schuld dat er verkeerde besluiten genomen worden. Dat is natuurlijk raar.”

Die tribune waar je zelf eens doodleuk bent gaan zitten toen je in vergadering was?
“Ja, daar werd ook nog een beetje moeilijk over gedaan, terwijl in de Tweede Kamer constant mensen af en aan lopen tijdens een vergadering. Mijn agendapunten waren geweest, ik zag wat kennissen en wilde even met ze kletsen. Is dat zo erg?”

CDA-Rooi heeft een roerige periode achter de rug? Is de partij die te boven?
“We hebben het weer aardig op de rit. Ik ben van mening dat we met Coby van der Pas een goede lijsttrekker in huis hebben gehaald. Ze heeft veel ervaring in de politiek en ik heb niets negatiefs over haar gehoord, dus dan zal ze het altijd goed gedaan hebben. Mijn stem heb ik in ieder geval al wereldkundig gemaakt op Twitter en Facebook. Ik ga voor Rien Verhagen. Politiek gezien lijkt hij een beetje op mij. Hij bestudeert alles grondig en belt de mensen zelf op als hij iets wil weten.”

Ook de fusie komt nog ter sprake. Jan praat snel, dus dat kan er ook nog wel bij. “Schijndel zie ik helemaal zitten. Veghel moet ik nog afwachten, daar hebben ze heel andere belangen. De fusie brengt wel iets bijzonders met zich mee. Mijn vrouw is in Erp geboren en zal straks - als het allemaal doorgaat - zonder te verhuizen weer in haar geboorteplaats komen te wonen.”