Afbeelding

“Zo lang ik het overal mee kan combineren, doe ik het graag”

Roois nieuws
Olland - Iedere donderdagavond is ze beschikbaar. Dan traint niet alleen het eerste en de selectie, maar trappen ook diverse jeugdteams een balletje. Ook tijdens wedstrijden is ze vaak van de partij. Als vaste verzorgster van Ollandia behandelt Geertje Wouters menig voet-, enkel-, knieblessure enzovoorts. Met allerlei klachten kunnen de clubleden bij haar terecht.

“Het gaat verder dan alleen EHBO”, licht de verzorgster toe. “Meestal gaat het om lichte blessures zoals een omgezwikte enkel of kleine spierscheurtjes, maar ook de nazorg hoort erbij. Sommige jongens moeten voor elke training worden ingetaped.” Dat Geertje zich betrokken voelt bij de club spreekt voor haar vanzelf. “Ik doe het graag”, geeft ze aan. “Bovendien is Ollandia een heel gezellige club. Iedereen loopt gemakkelijk bij elkaar naar binnen. Als je ergens mee zit, kun je altijd wel bij iemand terecht. Ze zijn allemaal erg betrokken bij elkaar.”

Twee takken van sport
Het zorgen voor mensen zit Geertje in het bloed. Als Cesar oefentherapeut is het begeleiden van mensen haar dagelijkse werk. Samen met haar compagnon runt ze haar praktijk in de Arcade aan de Ollandseweg. Toch is Cesar oefentherapie wel een andere tak van sport. Geertje: “In mijn werk help ik mensen om zich bewust te worden van hun eigen lijf. Aan de hand van de klachten ga ik op zoek naar de oorzaak. Dat noemen ze wel de ‘hands-off’ methode. Als mensen bewust door hebben wat er aan de hand is, kunnen ze erop letten en er iets aan doen. Na mijn studie tot oefentherapeut heb ik de opleiding sportmassage gevolgd omdat ik vond dat ik toch nog wat handvaten miste. Bij sportmassage heb je het over de ‘hands-on’ methode: die gebruik ik veel meer bij Ollandia.”

“Het is leuk om allround bezig te zijn”, antwoordt Geertje op de vraag waarom ze zich als vrijwilliger blijft inzetten voor de voetbalclub. “Als Cesar therapeut gaat het meestal om langdurige problemen die worden veroorzaakt door een verkeerde houding of een verkeerde manier van bewegen. Als verzorgster bij de voetbalvereniging gaat het vaak om acute klachten. Het is heel leerzaam. Je komt soms in situaties waarin je denkt: ‘jeetje, wat nu weer?’ Je kunt er niet in kijken natuurlijk, maar meestal zit ik wel in de goede richting. Gelukkig heeft er nog nooit iemand ernstig letsel opgelopen waar ik bij was. Verder is het gewoon heel gezellig. Dat is natuurlijk de belangrijkste reden.”“Als ze verliezen baal ik net zo erg en als ze winnen vier ik het net zo hard mee”Inmiddels staat ze al een aantal jaar als vrijwillig verzorgster bij de Ollandse voetbalvereniging aan de zijlijn. Ollandia is bijzonder gelukkig met haar. Ze zouden haar niet graag meer willen missen en dat laten ze dan ook blijken. “Er wordt heus wel aan me gedacht en niet alleen wanneer ze me nodig hebben”, lacht Geertje. “Het werkt natuurlijk wel twee kanten op. Van alle kanten wordt iets verwacht. Vorig jaar was het verwachtingspatroon heel hoog. Iedereen dacht dat het eerste door zou gaan naar de vierde klasse. Uiteindelijk lukte dat ook, maar daar hebben ze behoorlijk voor moeten knokken. Als ze verliezen baal ik net zo erg en als ze winnen vier ik het net zo hard mee.”
Voorlopig kan Ollandia nog wel een tijdje op hun vaste verzorgster blijven rekenen. Geertje: “Zo lang ik het overal mee kan blijven combineren, doe ik het graag.”