Rooienaren onderscheiden door Waterschap de Dommel

Roois nieuws
Maandagmiddag werden drie Rooienaren door loco-watergraaf Tiny Arts onderscheiden met een jubileummedaille van Waterschap de Dommel. Het Waterschap bestaat dit jaar 150 jaar en wil dat vieren door mensen en organisaties die iets speciaals hebben gedaan op het gebied van water, in het zonnetje te zetten.

Leon van Maren (teamleider/ambtenaar afdeling infrastructuur & groen bij gemeente Sint-Oedenrode) is sinds jaar en dag de watercontactpersoon van de gemeente Sint Oedenrode. Je kunt zeggen dat hij " gewoon zijn werk doet", maar hij doet meer dan dat. Leon is altijd bezig om andere mensen enthousiast over waterzaken te krijgen. Hij heeft het verbreed rioleringsplan, samen met Waterschap De Dommel, mede vorm gegeven met kansen voor goed water en mooi water. Ook was Leon nauw betrokken bij de uitvoering van plan Dotterbloem en de Rooise waterdagen. Hij geeft niet alleen waterbeleid vorm maar ziet er ook op toe dat dit als zodanig wordt uitgevoerd.

Romano van der Meijden is jarenlang voorzitter geweest van het IVN in Sint-Oedenrode, met speciale aandacht voor water. Hij is nu lid van het landelijke bestuur van IVN. Zonder hem was er geen Waterdag geweest. Een mooi evenement (2007 de 1e keer en 2011 de 2e keer) met veel bezoekers en aandacht waarbij water en ook het werk in beeld is gekomen bij de inwoners van Sint-Oedenrode. Romano heeft, vanuit het belang van water voor het totale leven, initiatief genomen om deze Waterdag te organiseren. Hij heeft iedereen enthousiast gekregen en een prima organisatie neergezet. Vooral de jeugd betrekken bij het water is een van de belangrijkste drijfveren voor hem geweest..

Henk Wiersma is jarenlang voorzitter geweest van de commissie Ruimtelijke ordening en Milieu van de ZLTO in Sint-Oedenrode. De agrariër wees altijd op het belang van ‘alles integraal bekijken.’ “Nog steeds” naar eigen zeggen, dus niet alleen vanuit het belang van de agrariërs, maar ook het belang van de natuur, de akkerranden, het beheer van natuur en belang van het water. Breed kijken dus. Daarnaast zit Henk met zijn boerderij midden in het Dommeldal tegen de Dommel aan. Daar zorgt hij voor een mooi, goed evenwicht tussen natuur en ondernemen. Toen plan Dotterbloem werd gerealiseerd heeft hij gronden beschikbaar gesteld om wandelpaden te maken en een brug aan te leggen over een dode tak van de Dommel , om zo wandelaars het water te laten beleven. Daarnaast was ook Henk actief betrokken bij de Rooise waterdag.