Heemkundige kring weer terug in De Gouden Leeuw

Roois nieuws
De Rooise Heemkundige kring was voor haar maandelijkse lezing vorige week weer terug op het oude nest. De leden van 'De Oude Vrijheid' kwamen voor een lezing over boerderijen bij elkaar in de zaal van 'De Gouden Leeuw' aan de Markt. Daar hielden zij vroeger, tot dat Harrie en Mia Dahmen het statige gebouw sloten, ook hun lezingen.

De lezing van 17 september stond in het teken van oude boerderijen. Jan Timmers uit Gemert vertelde honderduit over bouwstijlen en kapconstructies Tussen de regels door kwamen zijn toehoorders ook nog wat te weten over de manier van leven van onze voorouders.

Timmers liet aan de hand van foto's en bouwtekeningen zien dat de oude boerderijen, de zogenaamde hallehuizen, allemaal op hetzelfde principe berustten. Zo liet hij aan de hand van foto's zien hoe deze boerderijen in de loop van de eeuwen steeds verder zijn uitgebreid. Aan de gevel, maar ook in de kapconstructie, was duidelijk te zien hoe de elkaar opvolgende bewoners hun stulpje steeds weer wat uitbreidden. In stappen legde Timmers uit, hoe de eens houten boerderijen, nu in statige stenen huizen met aangrenzende stal zijn veranderd.

Naast de uitleg over de bouwkundige aspecten van de boerderijen, stond Jan Timmers ook stil bij het bouwproces. Aan de hand van oude aannemingsovereenkomsten liet hij zien dat bouwkundige bestekken van alle tijden zijn. Maar een ding was toen duidelijk anders. In die tijd paste de hele overeenkomst op een velletje papier, terwijl de huidige bestekken en contracten completen boekwerken met bijbehorende tekeningen zijn. Ook de verkoop van woning ging er in die tijd heel anders aan toe dan nu. De koper van een woning van een paar eeuwen geleden kocht een huis en nam dat vervolgens mee naar zijn eigen stuk grond om het daar op te bouwen. Zo blijkt maar dat ook mobiele huisvesting van alle tijden is.