Leypad Sint-Oedenrode aan bod tijdens lezing

Roois nieuws
Op 17 september Sint Lambertusdag komt Hans Jilesen 's avonds in de Veghelse kerk zijn tweede Lambertuslezing geven. In de eerste serie lezingen, alweer 12 jaar geleden, onthulde hij het bestaan van de Lambertuslijn, de meest tot de verbeelding sprekende leylijn van Nederland, een kaarsrechte lijn (8 graden van het noorden) die de Lambertuskerken en/of kerkhoven van Haren, Nistelrode, Vorstenbosch en Veghel verbindt met het kerkhof van kasteel Eckart en dat van Stratum in Eindhoven.

Het middenschip van de kerk van Veghel markeert deze lijn in alle perfectie en het dwarsschip verbindt de kerk met o.a. de Boswegkerk in Schijndel en het legendarisch Heilig Weike aan de Dommel. Een leylijnenkruising van de eerste orde en een indrukwekkend staaltje van de religieuze architectuur en landschapsinrichting die eeuwenlang verborgen is gebleven maar dankzij de ontdekking van Jilesen zichtbaar is geworden voor iedereen die een beetje kaart kan lezen.
Ook in deze tweede Lambertuslezing neemt hij ons weer mee op zijn verrassende zoektochten naar middeleeuwse en prehistorische paden in Spanje en Brabant en onthult zijn nieuwe vondsten, zoals het oudste pelgrimspad van Barcelona naar Montserrat, Spanje's heilige berg bij uitstek, en het schitterende leypad van Sint Oedenrode (over Veghel en Uden) naar Zeeland. Eén kaarsrechte (45 graden-) lijn is het waarop in Rooi de kerk ligt (het kerkhof ligt eraan) en de brug over de Dommel. In Veghel ligt de hoge brug erop en het protestants kerkje aan de hoofdstraat (dat door zijn oriëntatie deze lijn in één klap zichtbaar maakt), en in Uden het Birgitinessenklooster en het kerkhof.
Maar wat deze historische weg zo hoogst uitzonderlijk maakt is dat van de hemelsbreed 20 km tussen Rooi en Zeeland nog steeds zo'n 6 km precies samenvallen met deze leyweg, en de conclusie dringt zich dan ook op dat het ooit één lange rechte weg geweest moet zijn... Datum 17 september. Plaats: Lambertuskerk Veghel, Aanvang: 20.00 u, Entree: 5 euro (incl. koffie of thee) (de opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de kerk)