Afbeelding

'Mooi natuurlijk', viltkunst in Mariëndael

Roois nieuws
Annie Veldkamp exposeert haar collectie vanaf 8 september aanstaande in Mariëndael. Daar zal zij dan laten zien wat er allemaal mogelijk is met vilt. De werken van Annie zijn niet alleen in Mariëndael te zien, maar ook voor de deur van het cultureel centrum zal de Rooise kunstenares met haar werk uitpakken, of wordt het inpakken? U kunt het zelf tot en met 20 oktober zien in Mariëndael tijdens de expositie 'Mooi natuurlijk'.

Al vanaf haar dertiende is Annie Veldkamp met textiel bezig. Ze maakte van haar hobby haar beroep. Ze werkte eerst in het Veghelse ziekenhuis en daarna in verpleeghuizen als activiteitenbegeleidster. In 2000 zette Annie de grote stap naar zelfstandigheid. Ze had een kledinglijn voor kinderen. In 2005 stapte de Rooise over op het werken met vilt en dat smaakte naar meer. Op de Filarski academie in Schijndel volgde ze de opleiding tot kunstenares.

Mooi natuurlijk
Voor haar afstudeerexpositie koos Annie als titel 'Mooi natuurlijk'. “Vilt is een natuurlijk materiaal. Dat wordt gemaakt door wol, water en zeep in elkaar te wrijven. Ik ben nog steeds gefascineerd door dit materiaal. Ik kan de titel 'Mooi natuurlijk' dan eigenlijk ook niet loslaten. Met vilt kan zoveel”, zegt Annie. “Eigenlijk kun je met vilt alles maken. Een hoed, een sjaal, maar ook een jurk”.

Alle kleine beetjes helpen
Naast het maken van vilten kunst, brengt Annie haar kennis ook graag over op de jeugd. Ze geeft daarom cursussen, ook voor kinderen. Voor haar expositie in Mariëndael heeft de kunstenares iets speciaals voor ogen. “Eigenlijk wil ik vijf lantaarnpalen voor Mariëndael inpakken in een vilten jasje. Het vilt dat daarvoor nodig is, wil ik met de Rooise jeugd maken”, zegt Annie. Toch is het nog niet zeker of ze vijf lantaarnpalen in kan pakken. “Ik zoek nog sponsoren die een kleine bijdrage willen leveren. Voor het inpakken van de vijf lantaarnpalen is voor ongeveer tweehonderd euro aan wol nodig. Ik hoop dat er een paar Rooise bedrijven zijn, die ons willen steunen, alle kleine beetjes helpen”.

Internationale expositie
Annie is in Sint-Oedenrode nog niet echt bekend, maar dat zal na deze expositie zeker veranderen. Buiten de gemeentegrenzen is de Rooise al lang geen onbekende meer. Haar werken zijn onder andere te zien in Leiden, maar ook het Codamuseum in Apeldoorn heeft al werken van Annie aangekocht. Daarnaast is er werk van Veldkamp te zien op een door Europa reizende expositie, die nu in Frankrijk is. Eerder was die expositie al in Finland, Duitsland en Zwitserland te zien.

Zijn er kinderen die mee willen wildvilten om zo samen een kunstwerk te maken bij Mariendael? Iedereen die interesse heeft mag zich daar voor opgeven via info@avlook.nl. Kijk anders maar vast op www.avlook.nl . Dag: woensdag 4 sept. Tijd: 13.30 /16.00 uur.
Plaats: Mariendael Opgeven: info@avlook.nl

Sponsoring
Het vilten van een lantaarnpaal kost € 40,- (dat is alleen materiaalkosten). Annie en haar viltteam willen graag vijf lantaarnpalen vilten. Aangezien één lantaarnpaal al klaar is zoekt Annie nog vier sponsoren. Wie interesse heeft om te sponsoren mag zich melden. Ook via de mail. Namens Annie bij voorbaat hartelijk dank!