De groenten-, fruit- en kruidentuin van de Schaapskooi
De groenten-, fruit- en kruidentuin van de Schaapskooi Foto: Schaapskooi Schijndel

Fruitpersdag Schaapskooi Schijndel

Regionieuws Regionieuws Human interest

Meierijstad - Op zaterdag 26 september wordt van 9.00 tot 16.00 uur op de Schaapskooi Schijndel een Sapdag georganiseerd voor iedereen die appels en peren wil laten verwerken.

Al bestaat een boomgaard maar uit en paar fruitbomen, er is al snel meer fruit dan jijzelf, je familie en de buren kunnen verwerken. Een goede mogelijkheid is dan om het fruit te laten persen tot vers sap. De Huiskamp Sapmobiel is 26september aanwezig. Deze grote fruitpers is gemonteerd op een aanhanger. Zo kan het fruit ter plekke geperst worden. Het sap kan direct meegenomen worden in pakken van 5 liter. Deze zijn ongeopend 2 jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer 2 maanden houdbaar.

De Schaapskooi vindt het belangrijk dat ze op de hoogte blijven van het aantal kilo´s dat men wil persen. Na aanmelding voor de fruitpersdag krijg je een week voorafgaand de tijd door wanneer je verwacht wordt, dit zal in principe zijn tussen 9.00 en 16.00uur. Dit doen zij om wachttijden zoveel mogelijk te beperken. Aanmeldingen boven de 75 kg krijgen gegarandeerd het sap van hun eigen fruit. Het fruit kan gecombineerd worden om tot een voldoende hoeveelheid te komen om te persen. Bijvoorbeeld appels, peren en druiven zijn prima samen te persen tot een heerlijke vruchtensap. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.

  • Minimum hoeveelheid te persen fruit: 75 kg.
  • U betaalt € 6,50 per 5 liter pak aan de organisatie tijdens de sapdag.
  • Uw sap wordt gepasteuriseerd en verpakt in 5 literverpakkingen.

Het persen en kopen van het sap leidt tot meerdere duurzame doelen: het tegengaan van verspilling, versterking van de hoogstamfruitcultuur en het in stand houden van een goede bijenstand.

Dus kom op deze gezellige dag met uw fruit naar de Schaapskooi Schijndel. Voor meer informatie Bart Claassen coördinator Sapdag Schijndel 06-57667378 en sapdagschijndel@gmail.com.