Afbeelding

Rooise brouwerij in regionale bierfietsroute

Regionieuws Regionieuws

Meierijstad - “Fervent liefhebber van bijzondere streekbieren en een fietstocht door het Brabantse land? Dan is de bierfietsroute echt iets voor jou”, zegt Tom Korsten uit Heeswijk-Dinther. De 30-jarige Tom lanceert drie verschillende bierfietstochten door de regio.

Door: Ties van Dooren

“Onze fietsroutes nemen je mee door al het moois dat Noord-Brabant te bieden heeft, in combinatie met de beste bieren uit de betreffende streek. Wij zorgen er hierbij voor dat de bezoeken aan de brouwerijen (inclusief consumptie) tijdig gereserveerd zijn en we kunnen eventueel in overleg enkele bezienswaardigheden op de route inpassen”, legt Tom uit. Hij vertelt dat de routes zorgvuldig zijn opgesteld, zodat deelnemers al het moois in de betreffende streek tot zich kunnen nemen. “Verdeeld over de routes wordt een bezoek gebracht aan drie brouwerijen, met ieder hun eigen bieren en prachtige historie.” De tochten variëren tussen de 20 en 40 kilometer. De prijs is 29 euro, maar variërend op basis van wensen kan deze veranderen. “Als je geen zin hebt om te fietsen, hebben we ook nog een alternatief. Wij kunnen de streekbieren van Meierijstad ook aanbieden op een boottocht”, lacht Tom.

Ambacht
Tom heeft routes uitgezet door Meierijstad (Veghel, Schijndel, Sint-Oedenrode), De Maashorst (Oijen, Ravenstein, Oss) en De Peel (Bakel, Gemert, Aarle-Rixtel). Al staan de routes niet helemaal vast. “Alles kan in overleg worden aangepast, denk hierbij ook aan een lunch of diner bij een eetgelegenheid op de route of een langer verblijf bij een van de brouwerijen. Wij kunnen je hierbij adviseren, maar dit kun je ook zelf invullen”, aldus Tom. De bierbrouwerijen uit Meierijstad die al aangegeven hebben mee te willen doen zijn: Stadsbrouwerij De Vleeghel op de Noordkade in Veghel, opgericht in 2014 en gevestigd in restaurant Wittern, Sint Servattumus in Schijndel, opgericht in 1992 en RBM Brouwerij in Sint-Oedenrode, gevestigd in de Gasthuishoeve in Het Groene Woud. Daarmee is de Meierijstadroute rond. “Ze willen graag laten zien wat ze doen. Bierbrouwen is echt een ambacht. De plaatselijke brouwers zijn daar trots op en kunnen er goed over vertellen.”

Als je een fietstocht reserveert, ontvang je een routekaart. Tom: “Bij elke brouwerij krijg je een biertje, een kleine versnapering en uitleg over de brouwerij en brouwproces. Op een van de drie locaties volgt een rondleiding. Deelnemers kunnen nog een extra biertje nuttigen, maar dat is voor eigen rekening. In principe is Stadsbrouwerij De Vleeghel op de Noordkade het start- en eindpunt, maar je kan de route naar wens aanpassen. Dat moet wel in overleg, zodat ik kan reserveren bij de brouwerijen. Zij willen wel weten hoelaat een groep ongeveer arriveert.”

Het idee voor de bierfietstocht ontstond door de Coronacrisis. “Je leest steeds meer dat mensen in eigen land op vakantie gaan en dat dagjes uit dichtbij huis worden gepland. Dat heeft me aan het denken gezet. Onze eigen streek heeft veel moois te bieden en ik ben zelf groot bierliefhebber. Die twee dingen heb ik geprobeerd met elkaar te combineren”, vertelt Tom die zelf werkzaam was in de bierwereld. Vragen of een bierfietstocht reserveren (twee werkdagen van tevoren) kan via bierfietstocht@outlook.com. De tocht wordt aangeboden vanaf vijf personen.