Afbeelding

‘Als je 20 bent, dan loop je weer.’

Regionieuws Regionieuws

Sint-Oedenrode/ Liempde – Eén maand na zijn 18e verjaardag had Romano een ernstig scooterongeluk in 2018. Hij lag vier maanden in coma en liep ernstig hersenletsel op. De artsen gaven hem een paar procent kans op overleven. Sinds hij is ontwaakt uit de coma is Romano bezig met revalideren. Alles wat onmogelijk leek, bleek toch mogelijk. In Nederland heeft hij alle mogelijke hulp gekregen, in Antwerpen is een veelbelovende kliniek waar hij verder kan revalideren. Om dit waar te maken is zijn tante Miranda Blummel geld gaan inzamelen. Momenteel staat de teller op drieduizend euro. 

Er werd verwacht – als Romano wakker zou worden – dat hij zou eindigen als een kasplantje. “Hij is een doorzetter en heeft zich uit de coma gevochten”, vertelt Miranda. De Liempdse kon niet meer praten, slikken, lopen of zelf ademen. Hij is anderhalf jaar aan het revalideren om steeds beter te kunnen praten en lopen. “Romano zet zich altijd voor 200% in. Een jongen van 19 jaar die alleen kan lopen met een rollator, dat gun je niemand.”  

In Antwerpen is een kliniek, Trainm. Zij hebben andere technieken dan in Nederland. Ze werken bijvoorbeeld met robotica, 3D-cameras en innovatieve technologieën. Miranda: “Dit wordt niet vergoedt door de zorgverzekering. Onze enige hoop om hem zelfstandig te laten lopen is deze kliniek. Op 21 juli wordt Romano 20 jaar. We hebben al die tijd gezegd: ‘Als je 20 bent, dan loop je weer.’ Maar helaas is dat niet zo.”

De kliniek is prijzig. Romano kreeg als advies om drie dagen per week, gedurende tien maanden intensief te revalideren met behulp van een robot. “De kosten hiervan zijn drieduizend euro per maand,” vertelt zijn tante, “de totale kosten zouden dan neerkomen op dertigduizend euro. Dat is een enorm bedrag, maar we zijn blij met elke maand therapie die we zouden kunnen doen. Mochten we het totale bedrag bij elkaar krijgen, dan is de kans aanwezig dat Romano zelfstandig kan lopen op zijn twintigste levensjaar.”Via GoFundMe zamelt Miranda geld in voor haar neefje.