Vanaf Hoeve Arbeidslust kan het streekpark straks vanuit de huifkar worden verkend
Vanaf Hoeve Arbeidslust kan het streekpark straks vanuit de huifkar worden verkend Foto: Hans van den Wijngaard

Hoeve Arbeidslust zal weer in oude glorie herrijzen

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode – Samen met de Noordkade in Veghel en de Vlagheide is het streekpark Kienehoef een van de drie recreatiecentra in de gemeente Meierijstad. Waar de Noordkade vooral een rol heeft in het culturele leven, zijn de Vlagheide en streekpark Kienehoef vooral voor recreatieve ontwikkelingen aangewezen. Het streekpark Kienehoef heeft de afgelopen jaren een ware metamorfose ondergaan. In een vierluik besteedt DeMooiRooiKrant aandacht aan de positieve ontwikkelingen in dit gebied. Vandaag aandacht voor Hoeve Arbeidslust, de plaats waar de Kienehoef eigenlijk is geboren.

Hoeve Arbeidslust is de plaats waar de wieg van de Kienehoef stond. Rond 1793 werd ene Jacob Kien eigenaar van een groot aantal gronden in Sint-Oedenrode. Op Rijsingen bouwde hij de Hoeve Arbeidslust om zich daar te vestigen. De Hoeve Arbeidslust werd in de volksmond al snel omgedoopt tot Kiens Hoeve, dat in de loop van de jaren verbasterde tot Kienehoef. Echter raakte de Hoeve Arbeidslust in verval en de relatie met de Kienehoef werd steeds minder. Dat gaat nu veranderen. De broers Rob en Roel Jansen kochten samen met de broers Robert en Paul Hellings onlangs de Hoeve Arbeidslust en zij willen hiervan weer de spil maken van het streekpark Kienehoef, net zoals dat meer dan tweehonderd jaar geleden eigenlijk ook al het geval was.

“Wij willen Rooi nog mooier maken”, antwoorden de vier nog net niet in koor op de vraag waarom ze de Hoeve Arbeidslust hebben gekocht. Maar de ideeën en de plannen van de vier compagnons gaan verder dan alleen het pand. “Bij de boerderij hoort zo’n 24 hectare grond, een deel van die grond gaan we gebruiken om streekproducten te verbouwen. Deze producten worden gebruikt in de keuken van de Helden van Kien, maar zijn straks ook te koop via een webshop en bij de buitenbar van ‘de Helden’. Daarbij willen we samen werken met andere leveranciers van streekproducten”, vertelt Rob Jansen.

Lees woensdag verder in DeMooiRooiKrant

Wie op zoek is naar een mooie dagbesteding, als vrijwilliger mee wil helpen of interessante ideeën heeft, kan contact opnemen via info@arbeidslust.nl.

Afbeelding
Het Appelhuisje in de fruitbomgaard bij Hoeve Arbeidslust