Kinderen ontdekken samen het waadpad.
Kinderen ontdekken samen het waadpad.

“De verwondering van de kinderen is het allermooist”

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

Sint-Oedenrode - Genieten op en om het water. Dat kan in Meierijstad op vele manieren. In deze verhalenserie vertellen bewoners en bezoekers hoe zij de Dommel, de Aa en het kanaal beleven. Deze keer aan het woord: Marlou Jansen en Rob Jansen over het waadpad in Streekpark Kienehoef. 

Zelf doen en overal aan zitten
Sinds deze zomer is in Streekpark Kienehoef het waadpad te ervaren. Een avontuurlijke en leerzame wandelroute langs én in de vijvers van het park. Met een routekaart, waterinstrumenten, wegwijzers en uitlegfilmpjes kun je zelf op pad. Onderwijzeres Marlou Jansen is als vrijwilliger betrokken bij het educatieproject en ziet van dichtbij hoe kinderen het waadpad beleven: “Het is voor de kinderen gewoon het allerleukst dat ze iets kunnen doen en leren tegelijk. Dat ze van alles zelf mogen ervaren en overal aan mogen zitten. Ze duiken letterlijk en figuurlijk in het water en dat maakt ze nieuwsgierig. De kinderen vangen bijvoorbeeld rare beestjes die ze in eerste instantie nog niet kennen. In het waterlaboratorium bekijken ze het onder de microscoop en herkennen het beestje op de kaart. De verwondering van de kinderen op dat moment is het allermooist.”

Vlonderpad en waterlaboratorium
Voor veel kinderen is het vlonderpad een favoriet onderdeel van het waadpad. Lekker met de voeten door het water banjeren. En natuurlijk komen hier de waterinstrumenten die ze meekrijgen goed van pas. Met de waterschep kan op verschillende plekken water worden verzameld om de waterkwaliteit te beoordelen. Met het schepnet worden diertjes gevangen en met de zeef lukt het goed om waterplantjes te ontdekken. Het vlonderpad eindigt bij de kinderboerderij, waar de verzamelde beestjes, plantjes en water in het laboratorium onderzocht kunnen worden.

Leuk, leerzaam én duurzaam
Het waadpad loopt ook langs de watermoestuin. Met lieslaarzen aan oogst de kok van De Helden van Kien hier regelmatig bijzondere waterplanten. Zo is de wortelstok van de kalmoes een kruidige smaakmaker. En ook het gekroesd fonteinkruid, sterrenkroos en lidsteng groeien hier onder water. Het waadpad is niet alleen leuk en leerzaam. Het draagt ook bij aan een duurzaam watersysteem. Eén van de initiatiefnemers, Rob Jansen, legt uit: “Het regenwater dat in de nabijgelegen woonwijk Kienehoef valt, verdwijnt niet in het riool, maar komt terecht in de vijvers van het streekpark. Het water wordt hier vastgehouden en teruggegeven aan het gebied via een overlooppunt. Dat komt bijvoorbeeld de gronden van de nabijgelegen Hoeve Arbeidslust ten goede. Het water dat via de wijk in de vijvers komt zorgt ook voor stroming. Dat is weer goed voor de waterkwaliteit en daarmee de planten en dieren. Win win dus!”

Toekomstplannen
De bevlogen initiatiefnemer is geen stilzitter. Er zijn dan ook al uitbreidingsplannen voor het waadpad. “Inderdaad, we blijven doorontwikkelen. Op de langere termijn denken we zelfs aan een verbinding met de Dommel. Recent hebben we in deze sloot, die in verbinding staat met onze vijvers, 8000 (!) plantjes gezet. Het water stoomt zo als het ware door een plantenfilter. Dat zorgt voor een betere waterkwaliteit. Maar dat niet alleen. Onze koks kunnen deze waterplantjes ook oogsten en in de keuken gebruiken. En als alles straks goed is aangegroeid mogen bezoekers via de aflopende oever ook door deze sloot wandelen om alles van dichtbij te beleven.” Nog meer goed nieuws dus voor alle kinderen die het liefst lekker door het water struinen!

Zelf ervaren
Wil jij het waadpad ook beleven? Meer informatie over waterbeleving vind je op www.bezoekmeierijstad.nl/waterbeleving. De website van Bezoek Meierijstad staat boordevol uittips, voor bezoekers én bewoners.