Afbeelding

Veilig fietsen dit najaar

Recreatie en Toerisme Recreatie en toerisme

De druilerige en korte dagen waar we sinds een aantal weken mee te maken hebben verraden het al een beetje: de herfst heeft officieel zijn intrede gemaakt! Net als ieder ander seizoen heeft het najaar zo haar charmes. De prachtig gekleurde landschappen maken de herfst namelijk een betoverende periode. De regen en het onstuimige weer dat zich nu ook vaker aandient nemen we dan maar even voor lief. Ook is de herfst een verraderlijk seizoen. De maand oktober is de maand met de meeste kans op ongelukken. Voor alle weggebruikers is het dit seizoen dus oppassen geblazen. Dit geldt in het bijzonder voor fietsers. De kortere dagen zorgen ervoor dat jij vaker in het donker zult moeten fietsen, met alle gevaren van dien. In deze periode is goed voorbereid op pad gaan belangrijk om ongelukken te voorkomen. In dit artikel geven we je wat tips, zodat jij dit najaar veilig op pad kunt!

Wees ten allen tijde zichtbaar
De eerste tip die we je willen geven is om ten allen tijde goed zichtbaar te zijn voor je medeweggebruikers. Dit betekent dat je bij schemer het beste al je fietsverlichting aan kunt zetten. Wat vaak wordt vergeten is dat jij als fietser in een regenbui, dus bij grijs en nat weer, ook al een stuk minder zichtbaar bent voor automobilisten. Overdag je licht aanzetten als je door een regenbui moet is dus slim.

Om ervoor te zorgen dat je niet zonder goede fietsverlichting eindigt op het moment dat je het nodig hebt, is het verstandig om dit seizoen voor vertrek altijd even je fietsverlichting te controleren. Het wordt immers steeds eerder donker, waardoor de kans groter is dat je erdoor overvallen wordt. Je lichten checken voor vertrek biedt je de kans om een setje extra lichtjes mee te nemen van huis. Sowieso raden we je aan de ombind fietslichtjes altijd in bijvoorbeeld je tas bij je te dragen. Zo weet je zeker dat je altijd goed zichtbaar bent op de fiets. 

Reflecterende kleding voor een nóg betere zichtbaarheid
Fiets je regelmatig over slecht verlichte wegen, waar je de weg moet delen met andere weggebruikers? Dan is het verstandig om nog een extra stap te zetten naar goede zichtbaarheid. Dit kun je doen door reflecterende overkleding te dragen. Zo heb je overjassen en overbroeken met reflecterende vlakken die oplichten als bijvoorbeeld de koplampen van een auto hierop schijnen. Zo ben je stukken beter zichtbaar!

De APK voor je e-bike
Natuurlijk is niet alleen je zichtbaarheid belangrijk in het najaar. Ook de conditie van je fiets is heel belangrijk. Zit er bijvoorbeeld nog voldoende profiel op je banden? Werken de remmen naar behoren en kun je nog soepel schakelen tussen je versnellingen? Dit zijn allemaal zaken die je op orde wil hebben als je in het najaar met de fiets op pad gaat. Laat je e-bike of gewone daarom eens nakijken door een specialist. Je kunt het zien als een APK voor je fiets!

Dit artikel is tot stand gekomen met Stella fietsenwinkel Helmond. Kom onze Stella e-bikes zelf eens uitproberen en ervaar het gemak van elektrisch fietsen dit najaar!