Het gaat onder andere om deze twee panden aan de Borchmolendijk.
Het gaat onder andere om deze twee panden aan de Borchmolendijk. Foto: Jeroen van de Sande

Sloopverbod Borchmolendijk? Wéér uitstel voor AH?

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenrode / Meierijstad – Het leek slechts een kwestie van tijd, dat de krap behuisde AH zou gaan verhuizen naar een groot nieuw te bouwen pand bij de Borchmolen. Hoewel het raadsbesluit al jaren geleden was genomen, inclusief de sloop van een aantal woningen aan de Borchmolendijk, is de fractie Hart toch gaan graven hoe het nu allemaal precies zit. Wat blijkt: de karakteristieke panden huisnummer 16, 18 en 20 zijn eerder aangemerkt als beschermd dorpsgezicht. Wat ze ook ontdekten: daarvoor geldt sinds 2013 een sloopverbod. Ook dát was vastgesteld via een raadsbesluit.

De sloop van de bewuste panden is eerder punt van discussie geweest. Adviesbureau BRO zag daarin geen bezwaar, omdat de panden geen status hadden als monument. Mogelijk hadden ze echter geen weet van het raadsbesluit uit 2013. 

De fractie Hart heeft nu vragen gesteld aan het college over de kwestie. Ze hebben meteen een tussenoplossing voorgesteld: laat de voorgevels van de panden staan, en plak die tegen de nieuwbouw. Dat is eerder gebeurd bij het moederhuis van de Zusters van Liefde in Schijndel.