Er wordt al enige tijd geroepen om een openbaar toilet in het centrum van Rooi.
Er wordt al enige tijd geroepen om een openbaar toilet in het centrum van Rooi. Foto: Henri van Hoorn

Meierijstad krijgt drie openbare toiletten

Politiek Politiek Meierijstad

Sint-Oedenode - De gemeenteraad is donderdagavond nipt akkoord gegaan met het voorstel ‘Hooge nood’ van de politieke partijen Hart, PvdA en GemeenteBelang Meierijstad. Dat betekent dat Meierijstad drie openbare toiletten krijgt. Waar deze komen te staan, is nog niet bekend. De toiletten kosten ongeveer 85.000 euro per stuk.

Het amendement van HART, PvdA en GemeenteBelang Meierijstad om geld vrij te maken voor drie openbare, rolstoeltoegankelijke zelfreinigende toiletten, heeft het gisteren tijdens de raadsvergadering net gehaald. In totaal kreeg het amendement zeventien stemmen vóór en vijftien tegen. Mirjam van Esch van Hart: “Dit voorstel gaat niet over de valide Veghelaar, Rooienaar of Schijndelaar die hoge nood heeft, maar over inwoners met een beperking die niet het centrum in durven om lekker te winkelen of een terrasje te pikken. Daarom dus openbare toiletten die ook ’s avonds en in het weekend toegankelijk zijn.” Volgens Van Esch wordt het geen bende. Ze vervolgt: “De toiletten zijn hufterproof, zelfreinigend en onderhoudsarm.”


Mazzeltje
Het amendement haalde het uiteindelijk, ondanks dat VVD, CDA en HIER tegenstemden. Een mazzeltje voor Hart. “Eén christendemocraat en twee fractieleden van Hier waren afwezig. En zo kreeg het voorstel een meerderheid van zeventien stemmen. Vijftien raadsleden stemden tegen”, aldus Hart. Van Esch houdt vooral een wrange nasmaak over aan het stemgedrag van Hier. “Juist Hier geeft vanaf de start van Meierijstad hoog op van inclusie, dat iedereen dus mee moet kunnen doen”, aldus Van Esch.

Winkels

Volgens Hart bieden de in winkels aanwezige toiletten geen soelaas. “Vier van de tien winkeliers weigeren hun toiletten beschikbaar te stellen voor niet-klanten. In Meierijstad is dat niet anders, zo blijkt uit een poging van Hart om naar Vughts voorbeeld gastvrije winkels te voorzien van een zogeheten plassticker bij de ingang. Daarmee wordt duidelijk gemaakt dat het toilet mag worden gebruikt. Hart benaderde centrummanagers met dit idee. Dat leidde tot niets”, meldt Hart.