Zalencentrum de Beckart
Zalencentrum de Beckart Foto:

De Beckart: einde verhaal of perspectief?

Politiek Politiek Meierijstad

Nijnsel – Zeg De Beckart, en je zegt Nijnsel. Zeg Nijnsel, en je zegt De Beckart. Ze zijn niet los van elkaar te zien. En toch is dat ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Want de huidige horeca-exploitatie ervan past niet in het bestemmingsplan, aldus de gemeente, die reageerde op klachten over geluidsoverlast. Maar horeca en De Beckart zijn óók met elkaar vergroeid. Niet alleen historisch, maar ook afhankelijk.

Historie
Het dorpshuis uit de jaren 80 heeft al eerder voor hete vuren gestaan. Toen de exploitatie met voornamelijk subsidies niet meer rond te krijgen was werd het een heet politiek hangijzer, waarbij wijlen burgemeester Schiek zich in het heetst van de strijd liet ontvallen “Wat mij betreft maken ze er een luciferfabriek van”. Door aanpassingen in de organisatie wist De Beckart die slag uiteindelijk te overleven. Een paar jaar geleden kwam De Beckart in beeld als locatie voor een multifunctionele accommodatie (mfa) inclusief brede school. Vanwege de gemeten hoeveelheid fijnstof nabij de A50 kreeg dit echter geen groen licht. Een motie van Lijst Blanco om ergens in Nijnsel een mfa te realiseren kreeg in de gemeenteraad sowieso onvoldoende steun. Dank zij de inzet van vrijwilligers hield De Beckart het hoofd boven water, maar de rode cijfers kwamen snel dichterbij. Tot Yegish Yegoian en zijn zus Suzanna Yegoian zich in 2019 aandienden als nieuwe horeca-uitbaters. Wéér ging er een zucht van verlichting door Nijnsel.

Vergunning
Wie echter dacht dat de toekomst van De Beckart daarmee veilig was gesteld, had buiten de waard gerekend. Of buiten de gemeente, daar zijn de meningen nu over verdeeld. Stichting Zalencentrum De Beckart en de horeca-uitbater beroepen zich op de ‘volledige vergunning’ die De Beckart al sinds haar bestaan heeft en voor de nieuwe exploitant opnieuw werd uitgegeven. De Beckart staat ook weer op de politieke agenda. Op vragen van de fractie Hart antwoordde wethouder Jan Goijaarts: “Alhoewel de stichting een volledige horecavergunning heeft, is het houden van (commerciële) feesten en partijen o.b.v. deze bestemming niet toegestaan. Alleen ondergeschikte horeca t.b.v. maatschappelijke activiteiten is mogelijk. Voor de ondernemer betekent dit een beperking in zijn activiteiten.” Iedereen die zich betrokken voelt bij De Beckart heeft wel een mening over de ontstane situatie. Hier en daar vliegen verwijten over en weer. En ook ideeën voor een oplossing, van aanpassing van het bestemmingsplan tot een andere, toekomstbestendige bestemming voor het gebouw of de locatie. Aanpassing – beter gezegd (tijdelijke) ontheffing – van het bestemmingsplan is een van de twee sporen waarover het bestuur van stichting De Beckart momenteel in gesprek is met de gemeente. Het andere spoor is een analyse van de financiële situatie, om een beter zicht te krijgen op mogelijke oplossingsrichtingen. “Financieel staat De Beckart op de rand van de afgrond. We hebben tijd nodig om tot een oplossing te komen”, aldus Ad Maas, voorzitter van Stichting De Beckart. Op onze vraag of mediation ook ter sprake is gekomen, antwoordt Maas ontkennend.

Vragen
Volgens een van onze bronnen zou een (volledige) horecavergunning hier geen rol spelen omdat horeca pas in de praktijk mag worden gebracht als er tevens sprake is van een exploitatievergunning. Op onze vraag aan de gemeente of die laatste destijds is aangevraagd en zo ja, verleend, mochten wij bij het ter perse gaan van deze editie nog geen antwoord ontvangen. Als de overlast van feestjes en partijen voor besloten groepen iets van de laatste tijd zou zijn, zoals in de correspondentie her en der wordt gesuggereerd, dringt de vraag zich natuurlijk op hoe dat te rijmen valt met de lockdown.