Afbeelding
Foto: Nienke Habraken

Rens Klaasen: trotse kinderburgemeester Meierijstad

Politiek Politiek Meierijstad

Meierijstad – In een zaal vol met journalisten was het een spannende ochtend voor Rens Klaasen. De trots straalt van zijn ouders af, Rens is namelijk de allereerste kinderburgemeester in Meierijstad. De tienjarige jongen uit Veghel werd gekozen uit zeventien inzendingen. Bedachtzaam geeft hij antwoord op de vele vragen die aan hem gesteld worden, een échte burgemeester in wording. Wat wil Rens als kinderburgemeester als eerste aanpakken? De hondenpoep op de stoep!

Fier zit hij in zijn stoel naast burgemeester Kees van Rooij. De burgemeester van Meierijstad: “Wij vinden het belangrijk om kinderen meer te betrekken bij het beleid van de gemeente en alles waar we mee bezig zijn. Dat kan op verschillende manieren.” Eén van die manieren is door de kinderen een gezicht te geven binnen de gemeente. Met de kinderburgemeester als schakel wil Van Rooij kennis opdoen over wat kinderen in Meierijstad belangrijk vinden en beleven. “Uiteindelijk werken wij als gemeente voor hun toekomst”, vertelt Van Rooij.

Om te solliciteren naar het burgemeesterschap moesten de kinderen zich aanmelden met een vlog. Op deze manier konden zij laten zien waarom ze het willen en waarom ze geschikt zouden zijn. In totaal meldden zeventien kandidaten zich aan, vijf jongens en twaalf meisjes durfden het aan. De selectiecommissie keek naar de aanmeldingen met de wensen van de gemeente in het achterhoofd. “Gisteren heb ik met de laatste twee kandidaten gesproken”, aldus Van Rooij, “om te kijken waar ik de beste klik mee had. Het was enorm lastig. Ik ben positief verrast door de kwaliteiten van de kinderen die zich hebben aangemeld.”

Uiteindelijk werd Rens gekozen als eerste kinderburgemeester in Meierijstad. De gemeente wil de tienjarige jongen niet alleen betrekken bij officiële gelegenheden, maar ze willen dat hij meer betekent. “Hij krijgt een eigen social media account om kinderen te betrekken bij zijn rol en functie binnen de gemeente. En we hebben afgesproken om samen op pad te gaan, bijvoorbeeld naar een vergadering. Dan kan Rens ook zien hoe saai het kan zijn”, grapt de burgemeester. In de septembervergadering wordt Rens officieel geïnstalleerd en hij kijkt er ontzettend naar uit. Rens zijn ogen beginnen te twinkelen als Van Rooij zegt dat hij zelfs zijn eigen ambtsketen krijgt.

Sinds twee jaar woont Rens in Veghel. Hij zit in groep 7 van ’t Heibosch. Het liefste speelt hij buiten verstoppertje met zijn vriendjes. Zijn juffen en meesters hebben het overtuigd om mee te doen. “Ik werd persoonlijk gebeld door de directrice. Zo zijn alle stappen begonnen met het filmpje maken en alle gesprekken.” Heel erg is Rens nog niet geïnteresseerd in de politiek, maar hij kijkt wel keer op keer naar de persconferenties van Mark Rutte.

Op de vraag wat hij als eerste zou doen als burgemeester weet hij direct een antwoord. “Ik woon in een wijk, daar is veel hondenpoep op de stoep te vinden. Om de zoveel tijd ligt er wel weer wat”, vertelt hij. Maar waarom is Rens gekozen? Zijn moeder vertelt met een glimlach van oor tot oor: “De leerkrachten dachten meteen aan Rens en ik snapte dat wel. Het is een bedachtzame en betrokken jongen, hij is leergierig.” Van Rooij valt bij: “De bedachtzaamheid en maatschappelijke interesse, dat heeft zeker meegespeeld bij de keuze.” Rens kijkt uit naar alles wat gaat komen en kan niet wachten om de ambtsketen te ontvangen.

Afbeelding